De Frans-Belgische bank BNP Paribas Fortis gaat volgend jaar 15 procent van haar Brusselse kantoren sluiten. Dat betekent dat er van de 64 filialen een tiental dicht gaan. Brussel verliest daarbij het grootste aandeel aan kantoren van de drie Belgische gewesten. "Specifieke namen van filialen geven we nog niet vrij."
BNP Paribas Fortis sluit tiental Brusselse kantoren
BNP Paribas Fortis gaat de ombouw van het kantorennet versnellen. In 2018 wil de bank in totaal 65 Belgische kantoren sluiten door ze te laten fusioneren. Het gaat om 33 eigen kantoren en 32 kantoren uitgebaat door zelfstandigen. Ook wil de bank 53 andere kantoren verzelfstandigen, zo melden de vakbonden.
Aan de eigen kantoren zijn driehonderd werknemers verbonden, zo werd donderdag meegedeeld op de ondernemingsraad. Zij krijgen de garantie dat ze bij de bank, binnen het kantorennet of op de hoofdzetel in Brussel aan de slag kunnen blijven, aldus Luc Broos van de christelijke bediendebond LBC. De werkzekerheid bij de bank is ook gegarandeerd in 2017-2018 door een cao die bonden en directie begin dit jaar sloten.
Er is sprake van 65 kantoren betrokken bij de sluitingen. "Het gaat om fusies, voor ons zijn dat sluitingen. Die kantoren gaan fusioneren met een ander kantoor," zegt Marc Waterschoot van de liberale ACLVB. Eind 2018 zullen er bij de bank zowat 680 kantoren overblijven, aldus de vakbondsman. Ook volgens hem is er weinig impact op het eigen personeel.
Brussel verliest grootste aandeel
Over welke kantoren het precies gaat, wil BNP Paribas Fortis nog niet zeggen. "Eerst worden de klanten van de betrokken agentschappen op de hoogte gebracht alvorens de namen bekend te maken," zegt woordvoerster Pamela Renders aan BRUZZ. Verhoudingsgewijs verliest Brussel het grootste aandeel aan BNP-kantoren: 15 procent van de Brusselse filialen sluit de deuren, tegenover 9 procent in Vlaanderen en 7 procent in Wallonië.
De bank wil ook geen absolute aantallen bevestigen, noch van de reeds aanwezige filialen, noch van de filialen die zullen sluiten of fusioneren. In lijsten op de BNP Paribas Fortis-website zijn er evenwel 64 te tellen in het Gewest, dat zou een sluiting van een tiental betekenen. "In Brussel liggen de kantoren dichter bij elkaar, vandaar dat we hier verhoudingsgewijs de meeste sluiten," besluit Renders, met de nadruk op 'verhoudingsgewijs'.
Stroomlijning
De beslissingen werden ingegeven door de versnelde doorbraak van het digitaal bankieren. Daardoor wilde de bank de eerder afgesproken stroomlijning van de bank tegen 2020 versneld uitvoeren. Bonden en directie kwamen midden 2016 overeen dat tegen eind 2020 drie op de tien kantoormedewerkers (maximaal 30 procent van de voltijdse equivalenten) in een zelfstandig agentschap zullen werken.
BNP Paribas Fortis telde eind juni dit jaar 769 kantoren: 511 statutaire en 258 zelfstandige. Eind 2018, inclusief de sluitingen en verzelfstandigingen van dit jaar, moeten 679 kantoren overblijven, zo melden verschillende partijen. Van die 279 zouden er 289 in zelfstandige uitbating zijn, aldus de zakenkrant L'Echo. De veranderingen hebben geen betrekking op dochterbank Fintro.
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.