De uitbaters van de boekhandels in de Bortiergalerij, vlak bij Brussel-Centraal, maken zich zorgen over hun toekomst. Ze vrezen dat de Stad de boekhandels wil vervangen door meer winstgevende handelszaken, al is daar volgens de bevoegde schepen niets van aan.
Boekhandels vrezen voor toekomst Bortiergalerij
De Bortiergalerij onderaan het Albertinaplein verbindt de Magdalenasteenweg met de Sint-Jansstraat. De historische galerij die dateert van het midden van de negentiende eeuw staat al decennialang bekend om de boekantiquariaten die er gehuisvest zijn. Zij vrezen er geen toekomst meer te hebben, na gesprekken tussen de uitbaters en de Stad Brussel, die eigenaar is van de galerij.
Philippe Capart, de uitbater van La Crypte Tonique, kreeg enkele maanden geleden te horen van de Stad dat zijn huur verhoogd zou worden. "Alle boekhandels hebben toen vastgesteld dat ze slechts een tijdelijk huurcontract hebben," zegt Capart aan La Dernière Heure. "We zijn dan met de Grondregie van de Stad Brussel gaan praten om te vragen wat hun visie is op de toekomst van de galerij. We kregen te horen dat ze het niet weten, maar ze zoeken wel een overnemer voor alle panden."
Ook Nicolas Lambert vreest voor de toekomst van de boekhandels in de galerij. In maart dit jaar nam hij het pand van de in 2021 overleden Tristan Schwilden over. Van de Grondregie kreeg hij slechts een tijdelijk contract van één jaar. Zijn buren kregen bij hun overname maar een contract tot 30 september. "We zijn hier uit liefde voor de plek, die we willen laten verder leven," aldus Lambert.
Leegstaande panden
Volgens de uitbaters van de boekantiquariaten is hun vrees niet ongegrond. Daarvoor wijzen ze naar de projectoproep van de Stad Brussel begin vorig jaar. De Stad ging toen op zoek naar tijdelijke overnemers voor twee panden in de Bortiergalerij die al langer leegstaan, maar een overnemer heeft de Stad tot op vandaag nog altijd niet gevonden.
Vandaag staat de Stad open voor een permanente overname van de leegstaande panden. "Horeca is daar niet mogelijk, maar over alle andere projecten kan er wel gepraat worden," zegt Brussels schepen bevoegd voor de Grondregie Lydia Mutyebele (PS). Zij benadrukt dat het niet de bedoeling is om de boekhandels te vervangen door meer winstgevende handelszaken.
Het is niet de eerste keer dat de boekantiquariaten van de Bortiergalerij de toekomst somber inzien. Toen de gevel aan de kant van de Magdalenasteenweg vijftien jaar geleden opgeknapt werd, vreesden zij dat de werken de ondergang van de galerij zou betekenen.
Lees meer over: Brussel-Stad , Economie , Bortiergalerij
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.