| Een 'rider' van Gorillas.

Boodschappenbezorger Gorillas strijkt neer in Brussel: 'Alles in 10 minuten bij je thuis'

Jasmijn Post
© BRUZZ
17/06/2021

Via een app je boodschappen bestellen en ze tien minuten later thuis ontvangen. Vanaf deze week kan het ook in Brussel, zo maakt de app Gorillas zich sterk. “Ze zijn welkom, maar ze moeten wel de arbeidsrechten respecteren,” reageert de Franstalige vakbond CSC.

Het Duitse Gorillas is vorig jaar opgericht en heeft handig gebruik gemaakt van de stijgende vraag naar snelle leveringen tijdens de pandemie. In maart haalde het bedrijf ongeveer 290 miljoen op bij investeerders, waarmee het een 'unicorn' werd - een startup met een totale waarde van 1 miljard of meer.

1.500 producten

De ‘unicorn’ is nu actief in tientallen steden in Nederland, Frankrijk, Spanje, Italië, Engeland en Verenigde Staten, waar het bedrijf het opneemt tegen Amerikaanse gevestigde bedrijven als Gopuff. Nu is Gorillas dus ook actief in Brussel.

Gebruikers van de Gorillas-app krijgen tegen supermarktprijzen toegang tot 1.500 producten, voor een bezorgtarief van 1,80 euro. Het assortiment wordt nog uitgebreid. Gorillas heeft eigen warenhuizen (of ‘dark stores’ genoemd) waar de producten uit de app staan opgeslagen. Op dit moment zijn dat er drie in Brussel. Een blik in de app leert dat je er alle essentiële producten kunt krijgen in categorieën zoals: brood, vlees, groente en zuivel.

Gorillas-medewerkers in een warenhuis.

| Gorillas-medewerkers in een warenhuis.

'Meer dan de helft online'

Het is niet de enige boodschappenapp die deze week is gelanceerd. Eerder werd ook al de komst van 'Frichti' aangekondig: de Franse app belooft vanaf 29 juni zeven dagen per week van 9 tot 22 uur aan huis te leveren in Ukkel, Elsene en Etterbeek.

Dit soort apps zijn niets nieuws onder de zon, reageert Leo Van Hove, professor economie aan de VUB. Zo zijn er ook de Amerikaanse app Gopuff en de Turkse Getir. Getir heeft nu 28 bezorghubs in Londen, zo schreef de Financial Times vorige week. Ceo Nazım Salur voorspelt dat in minder dan tien jaar meer dan de helft van de boodschappen in veel landen online zal worden besteld.

Het vooraf boeken van bezorgslots, zoals traditionele supermarkten doen, wordt volgens Salur binnenkort overschaduwd door honderden "dark stores" en elektrische brommers. "Geplande bezorging is BlackBerry," zei Salur. "Wij zijn de iPhone."

Van Hove spreekt zich er niet over uit of dat klopt. Het zal volgens hem voorlopig ook nog niet zo’n vaart lopen met de concurrentie voor de supermarkten: het valt nog te bezien of de apps zullen aanslaan.

Dat platforms de arbeidsrechten respecteren is mogelijk, dat zie je bij TakeAway.

Martin Willems, vakbond CSC

Koeriers en arbeidsrechten

Net als bij andere koeriersapps zoals Deliveroo, Uber Eats en TakeAway kan iemand die wil werken zo aan de slag. Het enige wat je nodig hebt is een smartphone met voldoende data en een werkvergunning voor België. Het bedrijf levert een snelle elektrische fiets en werknemers werken met een contract.

“Nieuwe technologie is welkom. We zien ook dat er een grote vraag is, zeker voor de maaltijdbezorging,” zegt Martin Willems, die bij de Franstalige christelijke vakbond CSC focust op platformwerkers. “Maar de platforms moeten wel de arbeidsrechten respecteren. Dat is mogelijk, als je kijkt naar het voorbeeld van TakeAway.”

Het van oorsprong Nederlandse platform heeft altijd gewerkt met arbeidsovereenkomsten. Er zijn volgens Willems nog wel dingen om aan te werken, maar de vakbond heeft er minder problemen mee dan met Uber Eeats en Deliveroo. Daar werken koeriers als schijnzelfstandige of via de regeling voor onbelast bijverdienen voor de deeleconomie.

13 euro per uur

Het liefst ziet de vakbond dat platformen voor koeriersdiensten hun werknemers betalen via het paritair comité voor het vervoer en de logistiek. Dan zouden koeriers 13 euro per uur verdienen. Op dit moment doet geen van de grote koeriersdiensten dat. Deliveroo en Uber Eats ontkennen dat ze überhaupt een werkgever zijn: ze noemen zichzelf een platform. Daarover lopen rechtszaken tegen deze spelers.

TakeAway betaalt werknemers via paritair comité 100. Dat betekent volgens Willems 10,5 per uur bruto per werknemer. Bij Gorillas verdienen koeriers 13,79 euro per uur, bevestigt Benelux-manager Luc van Emmerik. “Uiteindelijk zijn het de koeriers die het verschil maken. Zij zorgen ervoor dat de producten binnen tien minuten voor de deur staan. Dat kan alleen als ze onderdeel zijn van het bedrijf.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie , gorillas

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni