Volgens recent gepubliceerde resultaten van de Europese Commissie blijft Brussel koploper op vlak van innovatie in Europa. Dat meldt Innoviris, het Brussels instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek en de Innovatie van Brussel.
Brussel blijft koploper op vlak van innovatie in Europa
Volgens Innoviris behoudt Brussel zijn positie als innovatieleider in Europa. Het Brussels agentschap baseert zich daarvoor op gegevens van het 'Innovation Scoreboard' van de Europese Commissie. België deelt de top 5 met Denemarken, Finland, Nederland en Zweden. Binnen België is Brussel de sterkst groeiende regio op vlak van innovatie binnen België. Dat maakt Brussel - opnieuw - koploper van innovatiefste regio's van Europa.
Het Brussels Gewest blinkt volgens Innoviris op verschillende onderdelen uit als het gaat om innovatie. Zo scoort Brussel volgens de commissie goed op vlak van privé-publieke samenwerkingen, het aantal wetenschappelijke publicaties, het aantal medewerkers met kennis van ICT en het aantal succesvolle samenwerkingen tussen kleine en middelgrote innovatieve bedrijven.
Maar ondanks deze sterke punten zijn er ook gebieden waarop België kan verbeteren, stelt Innoviris op basis van de Europese cijfers. Brussel zou meer kunnen investeren in onderzoek en ontwikkeling (O&O) in zowel publieke als private sectoren, en meer kunnen vernieuwen op vlak van producten en processen bij kleine en middelgrote bedrijven.
Wat is het European Innovation Scoreboard?
Het 'European Innovation Scoreboard' is een instrument dat wordt gebruikt door de Europese Commissie om de innovatieprestaties en - capaciteiten van Europese landen en regio's te beoordelen en te vergelijken. Het scorebord evalueert landen op basis van investeringen in onderzoek en ontwikkeling, technologische ontwikkeling, ondernemerschap, intellectueel eigendom, samenwerking tussen bedrijven en onderzoeksinstellingen, en de resultaten van innovatie zoals het aantal geregistreerde patenten en wetenschappelijke publicaties.
Op het innovatiescorebord van de Europese Commissie staan de innovatieprestaties van 239 regio's in 22 EU-lidstaten en naburige Europese landen. Regio's worden beoordeeld op basis van 21 innovatie-indicatoren die investeringen in innovatie, innovatieactiviteiten en hun impact meten. Volgens de Europese Commissie zijn voor 211 van de 239 regio's de prestaties tussen 2016 en 2023 toegenomen.