Alle onheilstijdingen ten spijt verarmt Brussel niet meer. De ongelijkheid tussen armere gemeenten in het noordwesten en rijkere in het zuidoosten van het gewest neemt wel toe.
Brussel verarmt niet meer
Zeven van de tien armste gemeenten liggen in Brussel, bleek recent. En Sint-Joost is als vanouds de armste van het land.
Toch verarmt Brussel niet verder, zegt VUB-demograaf Patrick Deboosere aan brusselnieuws.be. Dat valt onder meer af te lezen op de welvaartsindex, die aangeeft hoe een gemeente of ander landsdeel zich verhoudt tot het nationaal gemiddelde.
Die welvaartsindex staat dit jaar op 80 voor het Brussels gewest. Dat betekent dat het gemiddelde inkomen 80 procent bedraagt van het Belgische gemiddelde. Die score is dezelfde als vorig jaar. Het verschil tussen Brussel en de rest van het land is met andere woorden niet meer toegenomen.De voorbije jaren ging er bijna steevast een puntje af.
“Die stabilisatie is best wel opmerkelijk als je weet dat de Brusselse bevolking blijft groeien met mensen die vaak heel weinig verdienen”, zegt Deboosere. “Voor elke asielzoeker die erbij komt zonder inkomen heb je voor dit resultaat bij wijze van spreken iemand nodig die bij het dubbele verdient van het gemiddelde.”
Deboosere benadrukt ook dat het over relatieve cijfers gaat. “Alle gewesten worden gemiddeld rijker, alleen was die groei in Brussel de voorbije jaren een stuk trager dan in de andere gewesten.”
De kloof door Brussel
De nieuwe cijfers tonen wel dat de kloof dieper wordt tussen rijkere gemeenten in het oosten en zuiden van het gewest en de armere in het westen. Onderstaande tabel toont bijvoorbeeld hoe de welvaartsindex op een jaar tijd met twee punten gedaald is in Molenbeek, Schaarbeek, Ganshoren, Berchem, Jette en Evere.
Nieuw dit jaar is dat er ook zeven gemeenten op vooruit gaan. Met name Elsene (+2), Ukkel (+3) en Sint-Pieters-Woluwe (+3) doen het erg goed. De voorbije jaren gingen ook welvarende gemeenten er vaak op achteruit, vooral wanneer ze een oudere bevolking hebben zoals in Sint-Pieters-Woluwe. (LEES VERDER ONDER DE TABEL.)
Bij die evolutie hoort een kanttekening. De gemeenten waar de welvaartsindex daalt, zijn immers ook die waar de bevolking groeit, vaak met minder bemiddelde en jongere inwoners.
Een blik op het gebied rond Brussel toont dat hoezeer de welvaart verschillend verdeeld is binnen één gebied. Inwoners van Vlaams-Brabant verdienen gemiddeld 18 procent méér dan het nationale gemiddelde. In Waals-Brabant is dat nog steeds 15 procent meer.
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.