Vanaf volgend jaar wordt Fibru, het Brusselse openbare netwerk voor glasvezel en kabel, gecommercialiseerd. Dat meldt Brussels minister van Digitalisering Bernard Clerfayt donderdag. Deze commercialisering zal vanaf 2030 tot 2,5 miljoen euro kunnen opbrengen.
Brussels Gewest commercialiseert openbaar glasvezelnetwerk vanaf 2023
In de bodem van het Brussels Gewest bevinden zich glasvezel- en kabelnetwerken die door 6 Brusselse besturen - Sibelga, Brussel Mobiliteit, Vivaqua, de MIVB, de Haven van Brussel en IRISnet - werden ontwikkeld.
De netwerken zijn 964 kilometer lang en de eerste fase bestaat erin de verschillende initiatieven te centraliseren, te bundelen en te digitaliseren om een overzicht over de bestaande infrastructuren te verkrijgen. Dat moet een feit zijn tijdens het eerste trimester van 2023. IRISnet zal de commercialisering en het beheer ervan verzekeren.
Concreet treedt IRISnet op als één loket voor alle aanvragen in verband met het gebruik van het netwerk en van de overtollige kabels, en staat het in voor de commercialisering van de capaciteit aan glasvezel en de vergoeding van de besturen die vanaf 2023 hun netwerken ter beschikking stellen.
"We zitten op een echte schat. De bestaande netwerken samenvoegen tot één enkel openbaar netwerk, Fibru, en de commercialisering ervan zouden tot 2,5 miljoen euro kunnen opleveren", stelt de DéFI-minister.
Besparingen
Fibru zal niet alleen economische waarde creëren, maar ook besparingen opleveren, aangezien de toekomstige ontwikkelingen gebundeld worden en de bestaande infrastructuur ter beschikking wordt gesteld van de Brusselse besturen. Fibru zal eveneens de impact op het milieu en op de stad verminderen, omdat er minder overtollige installaties zullen zijn en de hinder als gevolg van het openleggen van de trottoirs beperkt zal worden.
"Dankzij Fibru zullen we de toekomstige ontwikkelingen van de Brusselse glasvezel voor de besturen coördineren en zullen we op termijn ook synergieën in verband met het onderhoud ontwikkelen. Bovenal vergemakkelijken we echter de uitrol van glasvezel bij de Brusselse gezinnen door ons netwerk open te stellen voor de telecomoperatoren", besluit Bernard Clerfayt.
Lees meer over: Brussel , Economie , kabelnetwerk , fibru , Bernard Clerfayt