Het relance- en herstelplan van 120 miljoen dat de Brusselse regering heeft voorgesteld is veel te vaag en weegt te licht in vergelijking met de plannen van de andere regeringen. Zo luidde de kritiek van de oppositie tijdens het plenaire debat over het plan. "Brussel had reeds voor de coronacrisis nood aan een herstelbeleid", merkte MR-fractieleidster Alexia Bertrand op. "Ceci n'est pas une relance", klonk het bij N-VA en CD&V.
Brussels herstelplan te vaag en te weinig voor oppositie: 'Ceci n'est pas une relance'
Minister-president Rudi Vervoort (PS) benadrukte de ernst van de crisis veroorzaakt door de COVID-19-pandemie. Momenteel zou 23 procent van de loondienstsector in het Brussels gewest getroffen zijn door de tijdelijke werkloosheid, 30 procent van de Brusselse loontrekkenden was tijdelijk werkloos en 46 procent van de Brusselse zelfstandigen heeft al een beroep gedaan op het overbruggingsrecht. Actiris verwacht 10 tot 30.000 bijkomende werkzoekenden.
Daarom lanceert de regering bovenop de noodmaatregelen van een kleine 500 miljoen euro een relanceplan van 120 miljoen euro, dat zowel maatregelen voor het sociaaleconomisch herstel, de welzijns- en gezondheidssector als de territoriale ontwikkeling en het leefmilieu voorziet. Later op de dag wordt gestemd over de ordonnantie die de provisie van 120 miljoen voor het plan vastlegt.
Internationele rol
Voor Alexia Bertrand heeft het Brussels Gewest de meeste redenen om ongerust te zijn, aangezien 20 procent van de Brusselse economie gelinkt is aan de internationale rol van het gewest. Ze verwees naar het toerisme, de horeca en de evenementensector, die door de coronacrisis de achillespees geworden zijn.
"Daarom is het voor de MR onbegrijpelijk dat de regering voor het herstelbeleid maar een vijfde heeft uitgetrokken dan voor de noodmaatregelen," klonk het. Bertrand hekelde ook dat in het herstelplan maar 4 van de 120 miljoen euro besteed wordt voor opleiding en werkgelegenheid.
Vervoort reageerde dat het Brussels relanceplan maar een voorlopig plan is "dat we hopen te kunnen integreren in het langverwachte federale relanceplan" waarvoor premier Sophie Wilmès momenteel raadplegingen organiseert.
Geen relanceplan
Voor de N-VA is er geen sprake van een relanceplan. "Relance wil zeggen dat je de toekomst voorbereidt, ambitie en durf toont. Maar vooral dat je investeert en structurele maatregelen neemt. Niets van dit alles. Mijn indruk is dat de regeringsploeg aan tafel zat, ver genoeg van elkaar, want overeenkomen doen ze duidelijk ook niet meer, en een mini-akkoord gevonden heeft om de onderbenutte centen te verdelen onder elkaar. Een echt akkoord over waaraan deze regering haar geld wil uitgeven, is er tot op vandaag nog altijd niet. Wij wachten na 1 jaar nog altijd op het budget", stelde fractieleidster Cieltje Van Achter.
"Indien u uw beleid niet verandert, zullen we u minister Clerfailliet moeten noemen."
"Geen ingrijpende en structurele steun via leningen en waarborgen voor de duizenden KMO's, ZKO's en zelfstandigen die het Gewest rijk is. En dit terwijl volgens UNIZO bijvoorbeeld bijna een derde van de Brusselse kmo's die voor de coronacrisis nog in goede gezondheid verkeerden, niet genoeg reserves hebben om deze crisis te overleven. Dat zijn meer dan 22.000 ondernemingen. Alleen al in de horeca zullen volgens Horeca Brussel naar schatting 1.200 van de ruim 4.000 restaurants de boeken moeten neerleggen", vervolgde fractiegenoot Gilles Verstraeten. "Je bouwt geen sociaal paradijs op een economisch kerkhof", besloot hij.
Magritte-plan
Voor Bianca Debaets (CD&V) is het relanceplan uitgedraaid op een mager beestje. Te veel essentiële vraagstukken blijven onbeantwoord, vindt ze. "Hier gaan we de crisis niet mee bezweren, want de échte vraagstukken vinden helaas geen antwoord in dit relanceplan", aldus Debaets die het had over een Magritte-plan. "Ceci n'est pas un relanceplan", zou Brusselaar René Magritte volgens haar zeggen.
PTB-PVDA-fractieleidster Françoise De Smedt benadrukte dat de wereld van morgen niet de wereld van vandaag is. Ze pleitte voor een herfinanciering van de gezondheidszorg met 30 miljoen in plaats van de voorziene 6 miljoen, onder meer voor de herwaardering van het personeel van de woonzorgcentra. Voor haar moet de ongelijkheid aangepakt worden. In het relanceplan zitten vooral cadeaus voor de ondernemingen terwijl de werknemers zullen moeten vechten voor de weinige vacante betrekkingen. "Indien u uw beleid niet verandert, zullen we u minister Clerfailliet moeten noemen", zei ze tot minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI).
Lees meer over: Brussel , Economie , Politiek , relanceplan , Brusselse regering , Rudi Vervoort , Bianca Debaets , Cieltje Van Achter
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.