‘Brusselse economie krimpt dit jaar met 9 procent’

KH
© BRUZZ
17/07/2020

De coronacrisis zorgt voor de grootste economische terugval sinds de tweede wereldoorlog. De Brusselse economie zal er dit jaar met ruim 9 procent door krimpen, blijkt uit de regionale vooruitzichten 2020-2025. De werkloosheid zal volgend jaar stijgen, het beschikbare gezinsinkomen daalt al bij al maar licht.

De vooruitzichten zijn een samenwerking tussen het Federaal Planbureau, het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA) en zijn Vlaamse en Waalse evenknie.

Uit het document blijkt dat de Belgische economie dit jaar haar grootste klap krijgt van de afgelopen 70 jaar en met 10,5 procent krimpt. De daling is het grootst in Vlaanderen (-11,1 procent) en het kleinst in Brussel (-9,3 procent). In 2021 en 2022 zou de economie net sterk groeien, klinkt het.

De crisis heeft ook impact op de werkgelegenheid en de werkloosheid. In Brussel daalt het banenaanbod met 0,9 procent voor de periode 2020-2021, stellen de overheidsorganisaties. De werkloosheidsgraad zou er in dezelfde periode maar licht stijgen: van 15,5 naar 16,5 procent.

Inkomensverlies valt mee

Vlaanderen zou een grotere stijging van de werkloosheid optekenen, van 5,9 tot 8,9 procent. Het verschil tussen Vlaanderen en Brussel verklaren de auteurs door de kleinere daling van de tewerkstelling in Brussel, maar ook door een daling van de netto migratie.

Ook het inkomen van de gezinnen lijdt onder de coronacrisis, al is de gemiddelde daling niet zo groot in Brussel: het reëel beschikbare inkomen zou met 1,8 procent dalen in 2020. Diezelfde daling bedraagt in Vlaanderen 2,5 procent. De regeling van tijdelijke werkloosheid en de verschillende overheidspremies temperen de daling.

De impact van de crisis is niet enkel voor de burgers, leren de vooruitzichten nog. Alle overheden zien een forse verslechtering van hun financiën, leren de vooruitzichten nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , regionale vooruitzichten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni