Brusselse cafés en restaurants mogen - als de epidemiologische situatie het toelaat - vanaf 1 mei opnieuw de deuren openen. "We hadden gehoopt op de paasvakantie, maar dit biedt alvast perspectief", reageert Fabian Hermans van de sectorfederatie. Tegelijk is twee maanden nog ver weg. Brusselse cafébazen kijken jaloers naar hun Vlaamse collega's, die extra steun krijgen om die periode te overbruggen.
Brusselse horeca blijft ondanks perspectief op honger zitten
De horecasector is blij dat er met 1 mei eindelijk een concrete datum naar voren geschoven wordt voor de heropening, weliswaar op voorwaarde dat de coronacijfers niet de verkeerde kant opgaan. Het langverwachte perspectief kwam er vrijdag. Al had Fabian Hermans van de Brusselse horecafederatie toch op beter nieuws gehoopt. "Het water staat alle horecazaken aan de lippen", foetert de directeur van de sectorfederatie.
Daarom had Hermans gehoopt dat in april de café- en restaurantuitbaters hun deuren al konden openzetten. "Zodat ze alsnog van de Paasvakantie konden profiteren. Veel Belgen zullen in eigen land toch ontspanning zoeken tijdens die twee weken. Van dat binnenlands toerisme hadden we graag wat inkomsten gezien. Jammer genoeg had het Overlegcomité daar geen oren naar", aldus Hermans.
Blik op 1 mei
Want dat er dringend opnieuw geld in het laatje moet komen, schreeuwt intussen zowat elke cafébaas of restauranthouder. De Brusselse horeca ziet af. "Nu, er is op z’n minst al perspectief", aldus Hermans. "We hopen dat 1 mei ook écht de heropeningsdatum blijft en die niet meer uitgesteld wordt. Daarnaast rekenen de horeca-uitbaters natuurlijk op bijkomende steun."
Wie in Brussel een kroeg of een eethuis uitbaat, krijgt daarvoor minder financiële steun dan in Vlaanderen of Wallonië. Alsof Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) nog wat extra zout in die Brusselse wonde wilde strooien, kondigde hij aan dat de Vlaamse steun wordt opgetrokken van 10 naar 15 procent van de omzet van 2019. Er lopen ook nog gesprekken over premies op federaal niveau.
Om mijn café boven water te houden, steek ik mezelf in de schulden
Dat in Vlaanderen extra steun komt om die periode te overbruggen, stuit Brusselse cafébazen tegen de borst. "Want na Jambon nam onze minister-president niet het woord", merkte Caroline Case van het collectief Restobar Brussel fijntes op. "Rudi Vervoort zei niets, zoals we hem kennen. Daarover ben ik heel verontwaardigd. Dit is toch pure discriminatie? Voor velen was dit de druppel."
De Ukkelse cafébazin besliste door de coronacrisis een van haar twee bars te sluiten. Café Stam in de Elsense Matongéwijk ging dicht om de schade te beperken. Case baat wel nog steeds Chez Musette uit, op het gelijkvloers van het huis waar ze met haar kinderen woont. "Deze probeer ik draaiende te houden, maar daarvoor steek ik mezelf in de schulden."
Budgettaire krapte
Case maakte de rekening. Dagelijks krijgt ze 38 euro van het Gewest, maar daar staan 140 euro vaste kosten per dag tegenover. "Ofwel werk ik me elke dag meer dan 100 euro dieper in de schulden. Velen denken dat we tijdens de verplichte sluiting zomaar langs de kassa hoeven te passeren. Het tegendeel is waar. Elke dag komt het faillissement dichterbij."
Dat het Brussels Gewest net als in Vlaanderen geen extra steun kan bieden in de laatste rechte lijn, heeft te maken met budgettaire krapte. "We lopen op dat gebied nu eenmaal achter op Vlaanderen en hebben een inhaalbeweging te maken. We doen wat we kunnen, maar moeten onze budgetten in het oog houden", klinkt het bij het kabinet-Vervoort.
Lees meer over: Brussel , Economie , Samenleving , marc vanmuylder , horecafederatie Brussel , Collectif restobarbxl , Caroline Case , heropening horeca 1 mei