Brusselse hotels vragen meer steun: ‘We verwachten geen beterschap dit jaar’

Tim De Neve
© BRUZZ
21/05/2021

| Op een monowheel op de Wolvengracht langsheen het Radisson hotel.

De heropening van de terrassen heeft een verwaarloosbaar effect op de bezettingsgraad in de Brusselse hotels. Ook in het komende pinksterweekend belooft het niet erg druk te worden in de hotels. “Het jaar 2021 dreigt nog slechter te worden dan 2020”, zegt Yves Fonck, voorzitter van de Brussels Hotel Association (BHA). De sectorfederatie vraagt opnieuw overheidssteun om faillissementen te voorkomen. “Ik zie geen licht aan het einde van de tunnel.”

Sinds het begin van het jaar moeten hoteleigenaars zich tevreden stellen met een bezettingsgraad die schommelt tussen 5 en 10 procent. Het voorbije Hemelvaartweekend waren gemiddeld 20 tot 30 procent van de kamers volgeboekt, zegt Fonck. Maar komend Pinksterweekend is de interesse alweer een pak minder. “Het enthousiasme van het openingsweekend en de herwonnen vrijheid is alweer een beetje gaan liggen”, verklaart de BHA-voorzitter. “En het weer is niet ideaal.”

Weinig toeristen verwacht

Fonck ziet het ook voor de rest van 2021 somber in. “Het wordt vermoeiend om dit te blijven herhalen, maar de situatie nu is catastrofaal. De Brusselse hotels leven van toerisme en het bedrijfsleven. De heropening van de winkels, terrassen en restaurants heeft slechts een kleine impact”, zegt hij. Stilaan komt de business wel op gang, want vanaf september en oktober staan in de hoofdstad alweer een aantal congressen en seminaries geboekt. “Op korte tot middellange termijn zal deze inkomstenbron zich herstellen.”

Maar van de toeristen verwachten de hotels heel weinig. Ook niet in de zomer. “Het wordt een slechter derde kwartaal dan vorig jaar”, aldus Fonck. “Volgens onze prognoses zal de bezettingsgraad 25 tot 30 procent bedragen. Dat is ergens te begrijpen. Buitenlandse toeristen ervaren nog teveel struikelblokken. En de hype rond staycations is gaan liggen. Bovendien zitten mensen al de hele tijd binnen. Wie gaat dan in een stad op vakantie? De meeste mensen zullen de rust en de ruimte opzoeken.”

Door de quarantainemaatregels vindt niemand het de moeite om naar het buitenland te reizen

Yves Fonck

Dat straks de restaurants en cafés volledig open mogen, en er opnieuw evenementen kunnen plaatsvinden, is positief. Maar dat zal geen toeristen lokken. De Brusselse hotels zijn volgens Fonck in grote mate afhankelijk van de vaccinatiegraad en de beperkingen op reizen. “Maar het grootste struikelblok zijn de quarantainemaatregelen”, aldus de BHA-voorzitter. “Velen vinden het die moeite niet waard om naar het buitenland te reizen. Daarom vroegen we die beperkingen voor inwoners uit buurlanden te versoepelen.”

Package deals

Vorig jaar was desastreus, maar toen draaiden de hotels tot medio maart nog aan een bijna volledige bezetting. Fonck verwacht 2021 af te sluiten met hotels die voor 35 procent volzet waren, om in 2022 opnieuw te normaliseren. Maar dan moeten de hotels natuurlijk de coronacrisis heelhuids doorkomen. “Wat het aantal faillissementen betreft, hebben we het topje van de ijsberg nog niet gezien”, vreest Fonck. “Sinds het moratorium afliep, hebben veel hotels de gerechtelijke bescherming aangevraagd.”

Zichzelf goed in de markt zetten, wordt meer dan ooit belangrijk voor de hotels om de concurrentie voor de beperkte vraag te winnen. Zo speelt de hotelketen Thon, met vijf vestigingen in het Brussels Gewest, in op de aanwezigheid van de vele musea in de buurt. “Wij bieden ‘package deals’ aan zonder meerprijs voor een kamer. Wie bij ons logeert, kan daar bijvoorbeeld een toegangsticket voor het Stripmuseum bij krijgen”, aldus een woordvoerder van het hotel. "Dat levert een win-winsituatie op."

Robbedoes in het Belgisch Stripmuseum

| Robbedoes in het Belgisch Stripmuseum.

Ook hotelketen Sofitel, met vier locaties in onze hoofdstad, speelt in op de culturele rijkdom in Brussel. Zo kan je er kortingen krijgen op een bezoek aan Auto World of het Africa Museum bij een boeking. Er worden ook gastronomische deals aangeboden, waardoor je meteen ook zeker bent van een plekje aan tafel bij de betere Brusselse sterrenchefs. “Eerder dan onderling te concurreren met een prijzenslag, zal je zien dat hotels een beleving willen creëren om klanten te lokken”, vat Fonck samen.

Extra overheidssteun

Ondanks die creativiteit voelt de BHA nu al de noodzaak om extra hulp te vragen voor de Brusselse hotels. “Onze kostenstructuren zijn heel hoog. Er is veel personeel, grote gebouwen die onderhoud nodig hebben, en onroerende voorheffing”, aldus Fonck. De steun die de sector tot nu toe kreeg, was welgekomen. Er was de technische werkloosheid, diverse belastingvrijstellingen en de bijgestelde Tetrapremie. “Daardoor konden veel hotels overleven”, erkent Fonck. Maar nu de verwachtingen voor de rest van het jaar zo slecht zijn, hoopt de BHA op meer steun. “Daarover zijn we met de kabinetten in gesprek.”

Hoewel de cijfers “catastrofaal” zijn, gelooft Fonck dat de hotels die bijkomende steun verdienen. “Ten eerste, omdat onze sector niet verloren is. In een normaal jaar 2022 zullen we opnieuw over genoeg middelen beschikken om boven water te blijven. Het is nu zaak om ons door deze miserie te helpen”, meent hij. Daarnaast zijn de hotels een katalysator voor Brussel, aldus Funck. “We zijn een spil in het toerisme en de belangrijke congressector in de hoofdstad. De hotels genereren een pak geld. Ons ondersteunen, is een zege voor de hele Brusselse economie.”

Hoe hotel Qbic omgaat met de situatie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni