Brusselse KMO's vaakst over kop tussen 2000 en 2010

© tvbrussel
10/01/2011
Tussen 2000 en 2010 zijn de Brusselse kleine en middelgrote ondernemingen in verhouding het meest getroffen door faillissementen. Dat blijkt uit een studie van het handelsinformatiebureau Graydon en ondernemersorganisatie Unizo. De economische crisis heeft een niet te onderschatten impact op de KMO's.

De economische crisis weegt op de sterkte van de Brusselse kleine en middelgrote ondernemingen. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Graydon en zelfstandigenorganisatie Unizo. "We kunnen samenvatten dat ze ongeveer vier jaar terug in de tijd zijn gekatapulteerd," zegt Anton van Assche van Unizo. "De rentabiliteit en productiviteit zijn nu niet beter dan vier jaar geleden."

Tussen 2000 en 2010 worden Brusselse KMO's in verhouding het meest getroffen door faillissementen. In Vlaanderen en Wallonië is er een stijging van respectievelijk 47 en 36 procent. In Brussel gaan er 59 procent meer bedrijfjes over de kop. In 2000 gingen er 1.232 KMO's failliet. Vorig jaar waren dat er al 1.962.

"Dat heeft volgens ons te maken met de specifieke economische structuur, waarbij handel en horeca toch 30 procent van de KMO's vertegenwoordigen," weet van Assche. "Die sectoren zijn klassiek iets gevoeliger dan bijvoorbeeld dienstverlening, vrije beroepen of industrie."

De financiële toekomst van de KMO's oogt weinig rooskleurig. "Als we kijken naar het aantal dagvaardingen van bijvoorbeeld RSZ, dan vrezen we dat er de volgende jaren niet meteen een omkering volgt," zegt Van Assche. "Er zullen dus nog meer faillissementen volgen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni