| Staatssecretaris voor Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo)

Brusselse regering wacht op federale steunmaatregelen

SVG
© BRUZZ - Belga
13/03/2020

De drastische beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad om corona in te dijken hebben een grote impact op de Brusselse economie. De Brusselse regering beslist pas na het weekend welke steunmaatregelen ze neemt.

Staatssecretaris voor economie Barbara Trachte (Ecolo) werd in het parlement gevraagd naar de economische steunmaatregelen die de Brusselse regering neemt. De horecasector trekt aan de alarmbel nu beslist is dat cafés en restaurants dicht moeten, om het hoofd te bieden aan coronacrisis.

Trachte kijkt vooral naar het Europese en federale niveau. Europa heeft al eind februari economische steunmaatregelen aangekondigd en de federale regering zit samen met de horecasector.

Creatieve voorstellen

“Wat het Brussels Gewest betreft volgen we met de taskforce de economische impact van de coronacrisis op de voet,” zei Trachte. Er wordt onder meer met BECI en haar Centrum voor Ondernemingen in moeilijkheden samengezeten om te kijken wat er gedaan kan worden om bedrijven op de rand van een failliet te steunen. “We hebben hier in het parlement tal van creatieve voorstellen gehoord, we zullen die zeker bekijken.” Er hoe dan ook 20 miljoen euro geactiveerd vanuit het Waarborgfonds om ondernemingen die problemen ondervinden om hun lening te betalen, mee te ondersteunen.

Minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD) waarschuwde voor de budgetaire impact van corona, zonder concreet in te gaan op de maatregelen die de Brusselse regering zal nemen. “We hebben na de aanslagen 35 miljoen uitgetrokken. Dat bedrag zal nu vele malen hoger liggen.” Gatz rekent alvast op soepelheid van de Europese commissie bij de beoordeling van de begrotingsmaatregelen die te maken hebben met de coronacrisis.

Vlaamse maatregelen

In het Vlaams Gewest zijn wel al concrete steunmaatregelen aangekondigd. Zo trekt de Vlaamse regering 100 miljoen euro uit voor crisiswaarborgen voor bedrijven die problemen ondervinden om hun schulden af te betalen door de coronacrisis.

Daarnaast past de regering de hinderpremie bij openbare werken toe voor zaken die moeten sluiten. Zo komt er een forfaitair bedrag voor cafés en restaurants die helemaal moeten sluiten, maar ook voor winkels die in het weekend dicht moeten blijven. Voor zaken die ook op weekdagen dichtmoeten, is een bedrag van 4.000 euro voorzien. Zaken die enkel in het weekend sluiten, kunnen rekenen op 2.000 euro. Indien de sluitingsmaatregelen langer zouden duren dan de voorziene 21 dagen, zal de premie verder lopen. In dat geval komt er een vergoeding van 160 euro per dag.

Intussen heeft ook Wallonië een crisisfonds van 100 miljoen euro in het leven geroepen. Daarmee willen ze zelfstandige handelaars, horeca-uitbaters en zelfstandigen in de toeristische sector ondersteunen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni