Het aantal Brusselse werklozen heeft een historisch laagtepunt bereikt. Ook het aantal jobs dat via Actiris wordt aangeboden stijgt. Dat wijst op economisch herstel, al zijn er ook andere verklaringen.
Brusselse werkloosheid daalt, terwijl werkaanbod stijgt
In een jaar tijd is het aantal Brusselse werklozen met 4 procent gedaald tot 87.756. Het aantal jongeren dat werkloos is, daalde zelfs met 9,7 procent. De werkloosheidsgraad bedraagt nu 15,3 procent voor het hele Brusselse gewest.
De daling lijkt opvallend, gezien het feit dat de coronacrisis nog altijd niet volledig achter de rug is. "De trends gaan de goede richting uit", aldus Jan Gatz, woordvoerder van Actiris, de Brusselse arbeidsbemiddelaar waar de cijfers van afkomstig zijn. "Dit is een duidelijk bewijs van de opgeveerde arbeidsmarkt."
Maar een andere verklaring is ook dat er nog altijd veel Brusselse werknemers tijdelijk werkloos zijn. Bedrijven die nog altijd hinder ondervinden van de crisis kunnen werknemers nog altijd op tijdelijke werkloosheid plaatsen. De overheid betaalt dan een deel van het loon van de werknemers, die daardoor niet definitief ontslagen hoeven te worden. Dat systeem werd onlangs voor het laatst verlengd, tot het einde van het jaar.
Meer werkgelegenheid
Naast een lager aantal werklozen, werd er ook een groot aantal meer jobs aangeboden via Actiris. Er is sprake van meer dan een verdubbeling. Ook hier is volgens Gatz wel degelijk sprake van een reële toename van de werkgelegenheid, maar die wordt nog eens aangedikt door een verbeterde registratie van interimaanbiedingen in de administratie van Actiris.
Onrechtstreeks worden er ook meer jobaanbiedingen van de Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB overgenomen door Actiris. De criteria hiervoor werden immers verruimd. Er is sinds oktober vorig jaar geen beperking meer voor werkaanbiedingen langer geopend dan 40 dagen, werkplaatsen buiten het Brussels Gewest of de Rand of knelpuntberoepen.
Lees meer over: Brussel , Economie , Actiris , werkloosheid