Cardijnschool opent leerbedrijf
't Zoet-'t Zout Huys is een leerbedrijf. Dat is een concept dat uitgedacht werd door Unizo, de vereniging van zelfstandige ondernemers, om kinderen te leren ondernemen. In principe is het leerbedrijf bedoeld voor het beroepsonderwijs. Maar vorig schooljaar besloot de Cardijnschool, die een opleiding tot winkelhulp heeft, zich ook aan het experiment te wagen. In deze middelbare school in Laken zitten leerlingen met leermoeilijkheden, die desondanks voorbereid worden op het normale arbeidscircuit.
Vorig jaar besloot de school een ontbijtwinkel te beginnen. "We hebben eerst een enquête in de buurt gehouden," vertelt directrice Marijke Chielens. "In de onmiddellijke omgeving wonen heel wat oudere mensen, in woningen van de Lakense Haard. Uit het onderzoek bleek dat zij vooral behoefte hebben aan een winkeltje waar ze brood en andere basisproducten kunnen kopen."
De ontbijtwinkel, die in juni dichtging, was een succes. De zaak groeide in enkele maanden uit tot een echte buurtwinkel en alle leerlingen die afstudeerden vonden meteen werk. Daarom besloot de school het experiment te herhalen. Opnieuw een ontbijtwinkel openen ging niet. Een leerbedrijf mag immers maar één schooljaar bestaan, zo schrijft Unizo voor.
"Het is de bedoeling dat de leerlingen leren hoe ze een winkel moeten beginnen en hoe ze die moeten runnen, niet dat er winst wordt gemaakt en dat het leerbedrijf een concurrent wordt van andere winkels. Daarom moet er elk jaar opnieuw van niets begonnen worden. De leerlingen kunnen dan zelf een productenaanbod bedenken en een logo en een naam zoeken," vertelt Bram Verstraeten, onderwijscoördinator bij Unizo.
Vorige maand gingen de leerlingen dus op zoek naar een nieuw winkelidee. Ze kwamen uit bij zoete en zoute versnaperingen. De naam werd dan ook 't Zoet-'t Zout Huys - minishop. Heel de maand september besteedden de leerlingen, samen met hun leerkrachten, aan de voorbereiding van de winkel en de inrichting van de nieuwe zaak, die, net als vorig schooljaar, gevestigd is in een huisje naast de school. Tijdens de lessen informatica ontwierpen ze een logo en maakten ze affiches en flyers, die ze in de buurt uitdeelden.
Vorige week ging de winkel open. Het is een knus zaakje geworden, dat behalve koekjes, chocolade en zoutjes, ook zoete en zoute geschenkpakketten aanbiedt. Daarnaast wordt ook rekening gehouden met de wensen van de buurtbewoners. Zij vinden er nog steeds basisartikelen als boter, melk, soep, conserven en wc-papier en op maandag en vrijdag is er, voor wie besteld heeft, brood. De leerlingen zijn tevreden dat ze weer in de winkel kunnen staan. Dat is toch leuker dan gewoon les krijgen, vinden ze.
Laure Prové zit in het vijfde en dus laatste jaar en wil volgend jaar graag in een kledingzaak werken. Greet Bibaut zit in het voorlaatste jaar. Beide meisjes zijn er trots op dat de zaak zo mooi geworden is. Ze beseffen inmiddels dat een winkel runnen veel meer is dan de producten aanslaan op de kassa. "Je moet ook de schappen aanvullen en kijken of er nog genoeg in voorraad is," vertelt Greet Bibaut. "Ook moeten we alles aankopen. Daarvoor gaan we naar de Colruyt."
De producten worden in grote hoeveelheden aangekocht en vervolgens per stuk verkocht. De school neemt op de stukprijs nog een kleine marge van tien procent. "Dat is om andere fouten, bijvoorbeeld aan de kassa, te compenseren," vertelt Wivine De Marie, lerares in het vijfde jaar.
Zij legt uit hoe de schoolwinkel georganiseerd wordt. "De verschillende leerjaren wisselen elkaar af. Een klas die niet in de winkel staat, krijgt andere vakken, zoals informatica en Frans. Ook gaan de leerlingen om de twee weken een dag naar de C&A in de Nieuwstraat, waar ze meehelpen."
Opluchting
Als een klas 't Zoet-'t Zout Huys openhoudt, staan er altijd maar twee leerlingen in de winkel. De rest zit in een kamertje achteraan, samen met De Marie. Zij doen daar andere taken, de producten winkelklaar maken bijvoorbeeld of boodschappenlijstjes maken. "Ik spring alleen bij in de winkel als er problemen zijn, bijvoorbeeld aan de kassa of met de taal. De kinderen krijgen wel Frans, maar het gebeurt dat ze een klant niet begrijpen."
Voor de buurtbewoners is het een opluchting dat de school weer een winkeltje begonnen is. "Het is ideaal als dépannage. De winkel is vlakbij, en niet eens duurder dan de GB," vertelt een dame op leeftijd, die naast wat levensmiddelen ook een knuffelbeer heeft gekocht. "Anders moeten we helemaal naar de Maria-Christinastraat lopen, dat is een eind."
Dat het winkeltje op woensdag en in het weekend gesloten is vindt ze niet zo'n probleem. "Ach, wij hebben toch de rest van de week de tijd om boodschappen te doen."
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.