Chinese bedrijven kiezen Brussel als uitvalsbasis
De Chinese ondernemers hadden de afgelopen weken ook Kopenhagen, Londen en Rotterdam bezocht, maar kozen uiteindelijk toch voor Brussel.
"De Chinezen hebben om verschillende reden voor Brussel gekozen," zegt Kathrine Jacobs, woordvoerster van Brussels minister van Economie en Tewerkstelling Benoît Cerexhe (CDH), aan brusselnieuws.be. "Als hoofdstad van de EU zijn er belangrijke beslissingscentra in onze stad gevestigd. Maar de gepersonaliseerde begeleiding die we aanbieden sprak de Chinezen zeer aan. Wij brengen hen bijvoorbeeld in contact met mensen die de markten goed kennen, met tolken en met een Chinees-Belgisch netwerk. De ondernemers waren ten slotte ook erg onder de indruk van de ontmoetingen met de Belgische toppolitici."
Vacatures
"De namen van de bedrijven kan ik uiteraard niet vrijgeven," aldus Jacobs. "Maar ik kan u wel melden dat het stuk voor stuk marktleiders zijn in de sectoren waarin ze actief zijn. Sectoren als mode, bagage, maritiem transport, vervoer en voeding. Het plan is dat ze eerst zullen opgevangen worden in de drie Brusselse incubatoren - dat zijn bedrijvencentra die onderdak bieden aan starters Daar zullen ze de markt testen en onderzoeken. Van daaruit zullen ze migreren naar andere plekken in het Brusselse. Ze zullen aanvankelijk uitsluitend met Chinees personeel werken. Later kunnen er evenwel nog vacatures voor Belgen vrijkomen."
Missie
De bal ging aan het rollen tijdens een prinselijke missie naar China in oktober. Via tussenkomst van Brussels Invest & Export ondertekende het Brussels Gewest een 'Memorandum of Understanding' (MOU) met AYGO, een vereniging van vooraanstaande Chinese bedrijven die willen investeren en zich vestigen in het buitenland.
In de nasleep van de missie had Cerexhe een delegatie van de 14 Chinese ondernemingen uitgenodigd om het Brussels Gewest op 9 en 10 december beter te leren kennen. Er was een nauwkeurig uitgekiend programma opgesteld, waarbij de Chinezen onder andere konden kennismaken met de financiële troeven die Brussel aanbiedt aan buitenlandse investeerders en met Brusselse ondernemingen die met Chinese bedrijven willen samenwerken. Er was ook een ontmoeting met minister-presidenten Kris Peeters (CD&V) en Charles Picqué (PS), Kamervoorzitter André Flahaut (PS), burgemeester Freddy Thielemans (PS), prins Filip en kersvers minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Het MOU, dat eigenlijk als een princiepsakkoord kan worden beschouwd, werd herbevestigd in Brussel.
Aantrekkelijkheid
"Deze algemene mobilisatie bewijst dat het meer dan ooit mogelijk is in ons land om hand in hand samen te werken," aldus Cerexhe. "Het bewijst ook dat we België op een positieve, ondernemende en dynamische manier kunnen voorstellen in het buitenland. Dit project zal op termijn voordelig zijn voor de volledige Belgische economie. Door de geslaagde afloop van het Chinese bezoek, wordt nog eens de aantrekkelijkheid van Brussel voor potentiële investeerders benadrukt."
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.