Het Brussels Parlement heeft vrijdag de ordonnantie goedgekeurd die een systematische competentiebalans voor alle Brusselse werkzoekenden invoert, vergezeld van een actieplan met een focus op opleiding of werkervaring om hen dichter bij de arbeidsmarkt te brengen. Dat gebeurde met 56 stemmen tegen 9, bij 13 onthoudingen.
Competentiebalans voor alle Brusselse werkzoekenden
"De Brusselse arbeidsmarkt is een veeleisende markt met een hoog kwalificatieniveau. Toch is 61% van de Brusselse werkzoekenden langdurig werkzoekend en heeft 71,4% hoogstens een diploma secundair onderwijs", stelde minister van Werk Bernard Clerfayt. Daarom moet het kwalificatieniveau van werkzoekenden dringend worden verhoogd. En daarvoor zijn opleidingen of bedrijfsstages onontbeerlijk.
Om de begeleiding van werkzoekenden door Actiris te versterken, voert de ordonnantie een beoordeling van de professionele, taalkundige en digitale vaardigheden in voor alle werkzoekenden. Deze beoordeling zal het mogelijk maken na te gaan of de vaardigheden van de Brusselaars aangepast zijn aan de behoeften van de arbeidsmarkt. Ze zal gepaard gaan met een traject naar werk via bedrijfsstages en/of opleidingen. Werkzoekenden die langer dan een jaar ingeschreven zijn, jongeren en vrouwen krijgen voorrang.
Beide maatregelen, de competentiebalans en het traject naar werk, treden in werking op 1 september 2023.
Gilles Verstraeten kondigde aan dat N-VA de ordonnantie steunt omdat, in tegenstelling tot wat de PS en vooral Ecolo hardnekkig blijven beweren, er wel degelijk een nuttige en noodzakelijke verplichting is voor de werkzoekende om actief mee te werken aan het opstellen van een competentiebalans en het uitvoeren van een persoonlijk begeleidingstraject".
Men hanteert, niet meer dan terecht, wortel én stok, stelde het N-VA-parlementslid. Hij voegde er wel aan toe dat er nu gekeken moet worden hoe de uitvoering gebeurt.
Lees meer over: Brussel , Economie , Bernard Clerfayt , Actiris , werkzoekenden