Zoals aangekondigd bleven de deuren van de Brusselse Brico-winkels dit weekend gesloten. Vandaag onderhandelen vakbonden en personeel verder over een akkoord. “Vanavond of vannacht moet er een aanvaardbaar voorstel uit de bus komen”, zo zegt vakbondsleidster Fabienne Meulemans (BBTK) strijdvaardig aan BRUZZ.
D-day voor Brico: ‘Wij onderhandelen tot er een goed voorstel is’
Wie dit weekend dankzij het mooie weer het idee kreeg een nieuw tuinhuis te kopen in een Brusselse Brico, moest meer dan waarschijnlijk op zijn stappen terugkeren. Door een staking van het personeel bleven de deuren van heel wat winkels dicht.
‘Anti-sociale maatregelen’
Reden voor de staking zijn de nakende herstructureringsplannen van de directie. De "anti-sociale maatregelen" zijn een doorn in het oog van de vakbond. Zo zullen er onder meer honderd banen geschrapt worden en "duwt het bestuur zijn werknemers in een keurslijf", aldus Meulemans.
Voor de vakbond was de houding van de directie meer dan een brug te ver. “We strijden vooral voor flexibele uurroosters, want zoals de situatie nu is, kan het niet verder. Het heeft veel weg van uitbuiting”, zei vakbondsleidster Fabienne Meulemans (BBTK) vrijdag nog aan BRUZZ.
Brico, quo vadis?
Wat nu? Vandaag zijn zo goed als alle Brico’s weer opengegaan. Enkel in Wallonië blijven de vestigingen in Herstal, La Louvière, Châtelineau en Fontaine-l'Évêque dicht. Daar willen ze pas opnieuw aan de slag als er een enigszins aanvaardbaar compromis op tafel ligt.
Om 14 uur komen directie en vakbond opnieuw samen om te vergaderen over een (voorstel) tot akkoord. Die onderhandelingen zouden volgens Meulemans wel eens kunnen uitlopen. “Wij gaan door tot de finish. Vanavond of vannacht moet en zal er een goed voorstel op tafel liggen.”
Bij de directie van Brico schatten ze de kans om vandaag al tot een overeenkomst te komen wat minder hoog in.
“Natuurlijk hopen wij dat na dit overleg de plooien gladgestreken zijn, maar dat wordt geen eenvoudige opgave. Zowel Vlaamse, Brusselse als Waalse vakbondsvertegenwoordiger zitten mee aan tafel. Iedereen zal wat water bij de wijn moeten doen als we tot een oplossing willen komen.”
Concreet
Toch lijkt Meulemans allesbehalve van plan veel toegevingen te doen. In de eerste plaats moeten de wijzigingen in het uurroostersysteem, zoals die nu in het voorstel van de directie zijn opgenomen, "grondig herbekeken worden".
Daarnaast moet er voor het personeel, waarvan verwacht wordt dat ze binnenkort meerdere taken uitvoeren, een betere opleiding voorzien worden. Tot slot wil Meulemans ook dat er niet te veel gesleuteld wordt aan de eindejaarspremies. Die staan nu ter discussie en dat is bij het personeel niet in goede aarde gevallen.
Lees meer over: Brussel-Stad , Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.