Decathlon wil nog meer winkels in Brussel

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
14/07/2005
Het schepencollege van Anderlecht heeft behoorlijk dwarsgelegen, maar twee weken geleden kreeg de Franse keten van sportartikelen Decathlon dan toch het bericht dat ze een winkel mag openen in Anderlecht. Topman Georges Hanot (46) is opgelucht. "Eindelijk. Toen ik begin jaren negentig met Decathlon in België begon, was mijn eerste project een vestiging oprichten in Anderlecht. Twaalf jaar heeft het geduurd. Het was een grote frustratie dat we niet in de hoofdstad aanwezig waren."

Georges Hanot houdt nauw contact met de zes sportsupermarkten die Decathlon op dit moment in ons land heeft. De ene dag zit hij in de winkel in Roeselare, een ietwat verouderde vestiging die binnenkort helemaal vernieuwd wordt, de andere dag in Alleur, Luik of in de spiksplinternieuwe winkel in Schelle.

Hanot zal het alleen maar drukker krijgen, want de keten breidt alsmaar uit. Enkele weken geleden werd de eerste steen gelegd voor een nieuwe vestiging in Kortrijk en in augustus beginnen de werken voor de Decathlon in Anderlecht. Het wordt een winkel van bijna vijfduizend vierkante meter met vierhonderd parkeerplaatsen, vlak langs de Cora.

Om Decathlon in Anderlecht te krijgen, heeft Georges Hanot heel wat papierwerk moeten verrichten. Eerst duurde het heel lang om een stedenbouwkundige en een milieuvergunning te krijgen omdat het bestemmingsplan gewijzigd moest worden. Daarna weigerde het schepencollege van Anderlecht tot tweemaal toe de sociaal-economische vergunning, omdat men vreesde dat de komst van Decathlon de doodsteek zou betekenen voor de lokale middenstand. Decathlon ging in beroep.

Twee weken geleden besliste het inter­ministerieel comité voor de distributie uiteindelijk dat Decathlon zijn vergunning wel krijgt.

Hoe kijkt u terug op de procedureslag in Anderlecht rond de komst van Decathlon?
Georges Hanot: "Ik ben erg opgelucht. De vestiging in Anderlecht heeft me vele slapeloze nachten gekost. Het is een project waar veel mensen veel tijd en energie hebben ingestoken. Een ideaal begin is het natuurlijk niet. Bepaalde politici hebben leugens verteld, dat ontgoochelt me. De burgemeester beweert dat hij ons project niet gesteund heeft omdat wij zouden weigeren om samen te werken met de middenstand. Dat klopt niet. We hebben verscheidene pogingen ondernomen om met de schepen van middenstand een afspraak te maken, tevergeefs. We hebben vertegenwoordigers van middenstandsorganisaties en handelarenverenigingen uitgenodigd om hen te tonen wat we doen en hoe we werken. We hebben hen het charter voorgesteld dat we met de stad Kortrijk hebben afgesloten.

In Kortrijk, waar Decathlon ook aan de rand van de stad komt te liggen, gaan we ons best doen om klanten verder naar de binnenstad te loodsen. We gaan jaarlijks geld storten in een fonds waarmee gezamenlijke marketingacties gefinancierd worden. Op onze parking komen vier borden waarop de handelaren uit de binnenstad zich voorstellen. Ook binnenin de winkel wordt een informatiezuil, een citycorner, neergezet om de winkels in het centrum te promoten. Klanten die bij ons grote of zware artikelen kopen, kunnen die achterlaten zodat ze ongehinderd verder in de binnenstad kunnen winkelen en we werken ook aan een shuttledienst. In Anderlecht hadden we best iets gelijkaardigs willen voorstellen, maar we hebben nooit reactie gekregen. Het is dan ook frustrerend om nu van politici te horen dat we niet met de middenstand willen samenwerken. Maar ik draai de bladzijde om en blijf de hand reiken."

Wanneer gaat de winkel in Anderlecht open?
Hanot: "De bouwwerken beginnen vlak na het bouwverlof, de eerste week van augustus dus. Alle aanbestedingen waren gebeurd, omdat we erop hadden gerekend in mei met de werken te beginnen. Het wordt een lastige werf, waarmee een investering van 8 miljoen euro gemoeid is. We zullen wellicht pas in maart opengaan."

Waarin verschilt Decathlon van andere sportwinkels?
Hanot: "In de meeste sportwinkels wordt voor meer dan tachtig procent sportkledij en -schoeisel verkocht. Meer dan de helft van ons aanbod is bedoeld om echt mee te gaan sporten, niet om er sportief uit te zien. Decathlon is een one stop shop, een warenhuis waar je meer dan zestig sportdisciplines onder één dak vindt, van wielrennen tot hengelsport. Door het aanbod van zoveel verschillend materiaal gaan mensen zappen, wat wij natuurlijk toejuichen. Een hengelaar zal bijvoorbeeld ook al eens een mountainbike van 99 euro meenemen. Tegenwoordig doen de mensen immers meer dan één sport."

U hebt heel wat goedkope producten van het eigen merk. Zijn dat witte producten?
Hanot: "Meer dan vijftig procent van de verkochte producten zijn eigen merken. Van sommige artikelen verkopen we zelfs alleen het eigen merk, bijvoorbeeld van fietsen en bergsportartikelen. Maar het zijn zeker geen witte producten. We ontwikkelen die artikelen zelf en er zit heel veel research in. Bij Decathlon werken een paar honderd ingenieurs en technici die alleen bezig zijn met het uitdenken en ontwerpen van sportartikelen. Elke week wordt wel een brevet op een nieuw product genomen. Deacathlon is inmiddels ook de grootste fietsconstructeur van Europa. We hebben een heel breed gamma, van het basismodel tot de top; er rijden zelfs fietsen van ons mee in de Tour de France. Maar doordat we producent en verdeler zijn valt er een schakel weg en kunnen we goedkoper zijn. De producten van ons eigen merk zijn altijd twintig tot dertig procent goedkoper dan vergelijkbare artikelen van concurrenten."

Is het niet begrijpelijk dat kleine sportwinkels als de dood zijn voor jullie komst? Voor hen wordt het heel moeilijk om te overleven naast zo'n prijzenkraker als Decathlon.
Hanot: "Dat bestrijd ik. Zij hebben genoeg positioneringsmogelijkheden. Alleen wie op vijftig vierkante meter alles en niets aanbiedt tegen te hoge prijzen en geen niche zoekt, komt misschien in de problemen. In Roeselare is geen enkele kleine zelfstandige dichtgegaan door onze komst. De Wayezstraat in Anderlecht, waar altijd naar verwezen wordt, heeft wel een probleem. Deze winkelbuurt heeft zich altijd proberen af te schermen voor concurrentie en is in slaap gesukkeld. Men kan de toekomst echter niet tegen houden."

U hebt zich ertoe geëngageerd om in Anderlecht zeventig mensen aan te nemen. Brussels minister van Economie en Werk Benoît Cerexhe (CDH) wil met u een charter sluiten waarin vastgelegd wordt dat tweederde van de werknemers Brusselaar is. Wordt dat lastig?
Hanot: "We hebben ons op papier geëngageerd om zeventig mensen in dienst te nemen, maar het worden er wellicht meteen honderd. Eerstdaags wordt dat charter getekend, maar we werken nu al helemaal volgens de geest van dat document. Dat kost ons geen moeite. We willen het liefst mensen uit de buurt aannemen en aangezien die buurt voor een groot stuk in Brussel ligt, krijgen we vanzelf veel Brusselse werknemers. We werken overigens heel goed samen met de Brusselse dienst voor arbeidsbemiddeling (BGDA). Die heeft al een eerste recruteringsronde gehouden, die drie medewerkers heeft opgeleverd voor Anderlecht. In de herfst volgen nog andere selectierondes. Bij de selectie test de BGDA ook de talenkennis. We vragen dat iedere werknemer behalve Frans of Nederlands ook een kennis van de tweede taal heeft. Dat hangt wel af van de functie: in het magazijn heb je minder talen nodig dan als je achter de kassa zit. Kandidaten die geschikt zijn op alle vlakken, behalve op vlak van taalkennis, nemen we toch aan. Samen met de BGDA richten we voor hen taallessen in."

Krijgt de winkel in Brussel eigen accenten?
Hanot: "Het aanbod zal vergelijkbaar zijn met dat van Antwerpen, mainstream dus, een breed gamma. Het is nu nog niet duidelijk welke accenten we gaan leggen. Ik heb al gehoord dat ruitergerief bijna onvindbaar is in Brussel. Misschien moeten we daar maar eens naar kijken."

Met de winkel in Anderlecht mikt u in eerste instantie op een publiek uit het noordwesten van Brussel en een stuk van de Vlaamse rand. Hebt u plannen voor nog meer vestigingen in Brussel?
Hanot: "De wil om in Brussel nog meer Decathlons te openen is er. Maar het is hier zeer moeilijk, er zijn veel protectionistische neigingen. Dat er in Brussel een grote behoefte is aan een winkel als Decathlon, staat vast. In onze nieuwe winkel in Schelle merken we dat in het weekend één klant op de twee Frans spreekt. Op onze website was lang de meeste gestelde vraag 'wanneer komen jullie naar Brussel'. Nu vragen de mensen wanneer we in het zuiden van Brussel beginnen. Er is dus zeker plaats voor meerdere winkels en we werken ook aan andere projecten in Brussel. Maar laten we nu maar eerst de opening van Anderlecht afwachten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni