Discriminatie op het werk? Doe de praktijktest
Lees ook: Cerexhe: 'Anonieme cv is inefficiënt'
Er bestaat weinig twijfel over dat er op de arbeidsmarkt gediscrimineerd wordt. Allochtonen, gehandicapten, ouderen en vrouwen ondervinden nog steeds in meerdere of mindere mate drempels om aan een baan te raken. Ook in Brussel. Volgens recente cijfers hebben niet-Europese allochtonen bijvoorbeeld zeven keer minder kans op werk dan autochtonen. De Brusselse overheid wil daar wat aan doen. Maar makkelijk is het niet.
Zo heeft de regering vorig jaar het anonieme cv uitgetest nadat was gebleken dat cv's met vreemde namen sneller in de prullenmand belanden. Het proefproject was geen onverdeeld succes, bleek uit een recent rapport. Werkgevers vinden zich moeilijk terug in sollicitaties met anonieme cv's. Het maakt de rekrutering omslachtig. Sollicitanten vragen zich dan weer af waarom ze hun afkomst moeten verbergen. Er is ook het beduchte rebound-effect: allochtonen worden wel uitgenodigd voor een gesprek, maar niet aangeworven. Het project werd afgevoerd.
Minister Cerexhe wil nu aan de slag met praktijktests. Bij praktijktests krijgen werkgevers (nep)sollicitanten over de vloer en gaat de overheid na of er gediscrimineerd wordt. Parlementslid Elke Van den Brandt (Groen!) is tevreden dat de tests er komen. "Er zijn twee toepassingen," legt ze uit. "Als uit de resultaten discriminatie blijkt, dan kan het nuttig zijn om daarover een dialoog aan te gaan met de werkgever. Maar ze kunnen ook bewijsmateriaal leveren voor een eventuele strafprocedure."
Prakijktest zijn niet onomstreden. De federale wetgever had ze in de wet van 2003 opgenomen, maar vier jaar later weer geschrapt. Cerexhe zoekt uit hoe het Brussels Gewest de praktijktests kan invoeren. Van den Brandt zou al tevreden zijn met 'bewustmakende' tests. "Vaak wordt er onbewust gediscrimineerd. De tests kunnen dit aan de oppervlakte brengen. Het kan werkgevers doen nadenken over hun rekruteringsbeleid. Dat leidt dan hopelijk tot een mentaliteitsverandering."
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.