Doorstart voor Second Style, het veulen uit de Oxfam-modestal
Vintage is al langer hot. Het mag dan ook niet verbazen dat Oxfam Vintage aan de Vlaamsesteenweg sinds 2006 uitgroeide tot een van de publiekslievelingen van de Dansaertwijk. Wie een neus heeft voor het betere tweedehandsspul en regelmatig een blik werpt op het aanbod in vintage boetieks, weet dat de oude kwaliteit een prijs heeft. Oxfam roeit tegen de stroom in en vraagt niet meer dan een eerlijke prijs voor oude stukken. Van in de Vlaamsesteenweg tot fair trade met het zuiden: Oxfam is niet van gisteren.
"Sinds de opening komen hier al jonge ontwerpers over de vloer," begint Katie Van Hemelrijck, verantwoordelijke Oxfam Vintage Vlaamsesteenweg. "Van in het begin vroegen we ons af wat we konden aanvangen met kleren die niet meer konden dienen voor de winkel. Zo kregen we elke maand van ons depot een zak vol dassen. Wat vang je daarmee aan als je maar een paar dassen per maand verkoopt? De oplossing lag bij de deur: via Modo Bruxellae kwamen we in contact met een styliste die hoeden, juwelen en handtassen uit zijden dassen maakt."
Die 'dastassen' van Cécile Bertrand kwamen zij aan zij te hangen met de creaties van Chloé Billiet en de lampen en gordijnen uit filmmateriaal van 2nd Chance Design. "De reacties waren heel positief. Alleen bleek Oxfam Vintage niet de juiste plaats om ze te verkopen. Je kan niet een vintage jurkje voor vijftien euro verkopen naast een unieke jurk van recuperatiemateriaal die honderd euro kost."
Oxfam opende daarom eind 2008 een nieuwe winkel, speciaal voor nieuwe creaties uit het recuperatiemateriaal dat het in zijn depots binnenkrijgt. Allison Oostendorp, de coördinatrice van de elf Brusselse tweedehandswinkels, legt uit. "Het was een totaal nieuw project, een idee van de directeur van de tweedehandswinkels van Oxfam. Toen hij vijf jaar geleden de Oxfam-boekenwinkels oprichtte, verklaarde iedereen hem gek. Nu zijn die winkels een enorm succesverhaal. Second Style is een formule die bij ons nog niet bestond. We hebben dus even moeten zoeken en inlopen. Nu zijn we er echt klaar voor."
Unieke stukken
Second Style neemt een doorstart met een publieke oproep naar jonge modeontwerpers, studenten van modeacademies en andere creatievelingen. Wie recuperatiemateriaal gebruikt voor unieke stukken, vindt bij Second Style mogelijk een laagdrempelig platform om zijn creaties aan de man of vrouw te brengen. Daarnaast zijn ook technisch gekwalificeerde mensen welkom die geïnteresseerd zijn in retouches en afwerking van stukken.
"We vragen van ontwerpers dat ze om de twee maanden nieuwe stukken voor de winkel hebben," zegt Oostendorp. "Of dat er vijf of 25 zijn, maakt niet uit. Vijftig procent van de verkoopprijs van elk stuk gaat naar de projecten van Oxfam. De steun aan Oxfam Solidariteit staat voorop."
Vodden
"Vroeger stuurden we veel kleding die in onze vintage winkel onverkoopbaar was, terug naar het depot," vervolgt Van Hemelrijck. "Daar werden ze voor een habbekrats per kilo verkocht aan voddenhandelaars. Nu komen zaken waarvan we niet dachten dat ze nog konden dienen, van pas voor de creatie van unieke designerstukken. We willen die recuperatie maximaliseren." Second Style is een natuurlijk uitvloeisel van wat Oxfam al langer deed: consumptiegoederen in het tweedehandscircuit een tweede leven geven. De kleding die daarvandaan komt, staat voor duurzaam consumeren in plaats van seriewerk zonder meerwaarde. "Second Style is twee keer profijt voor Oxfam," besluit Allison Oostendorp. "Omdat we met de winst projecten in het Zuiden mee financieren. En omdat dit concept ons een imago-boost bezorgt. En dat is ook voor ons mooi meegenomen."
:: Second Style, Kartuizersstraat 37, 1000 Brussel. Infovergaderingen over werken met Second Style op 5 en 13 mei. Meer info en inschrijven op oxfam.secondstyle@oxfamsol.be of 0473-51.26.88
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.