De Stad Brussel slaagt er maar niet in om een vaste bestemming of uitbater te vinden voor de drie recentelijk gebouwde kiosken in het centrum. Zowel de kiosk op de Anspachlaan, als die op het Brouckèreplein en het Muntplein staan leeg.
Drie 'hippe' kiosken in voetgangerszone, alle drie leeg
De afgelopen jaren moesten voor de heraanleg van verscheidene pleinen en lanen in het centrum her en der oude kramen, krantenkiosken en stalletjes wijken. In de plaats daarvan verschenen enkele kiosken 2.0, hippe houten of stalen gebouwtjes.
Maar daar een uitbater voor vinden blijkt voor eigenaar Stad Brussel geen sinecure. Neem de kiosk op de Anspachlaan, bij Viage. Die staat er sinds de heraanleg van de centrale lanen. Via een aanbesteding ging de Stad Brussel op zoek naar een bloemenverkoper omdat dat ontbrak in de buurt. Begin 2019 nam bloemist Raphaël zijn intrek in het nieuwe gebouwtje van amper 5,7 m2 groot. Lang duurde zijn verblijf op de Anspachlaan niet. Eind 2019 stond de kiosk alweer leeg.
Tunesische handcrafts
Na corona besloot de Stad een samenwerking aan te gaan met JobYourself, een organisatie die werklozen de kans biedt om met behoud van uitkering een zelfstandige activiteit uit te proberen. Vorig jaar mochten enkele starters hun product uittesten in de kiosk, telkens gedurende drie maanden. Eerst zat er een grafisch ontwerpster, vervolgens een verkoopster van Tunesische handcrafts en daarna een juwelenontwerpster. Maar in december gaf JobYourself de sleutels van het gebouwtje terug aan de Stad. Sindsdien staat de kiosk leeg. De Stad heeft ondertussen een nieuwe oproep gelanceerd om toch een bloemenverkoper te vinden, zo laat de woordvoerster van schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (Défi) weten.
Ook de kiosk op het Brouckèreplein ligt er verlaten bij. Daar wilde de Stad na de lifting van het plein graag een activiteit rond gezond, ambachtelijk en seizoensgebonden voeding in onderbrengen, als aanvulling op het andere voedingsaanbod in de voetgangerszone. Een stukje natuur en platteland in de stad, dat was het concept.
Het was dan ook met trots dat schepen Maingain begin 2020 La Fermerie inhuldigde, een zero waste-zaakje dat vegetarische, lokale maaltijden serveerde, soep, slaatjes en desserts, en het plein nieuw leven in zou blazen. La Fermerie hield het één seizoen vol.
In september 2021 bood zich een nieuwe uitbater aan die volgens de Stad paste in het concept: brunchketen Woodpecker, die ook ijs van chocolatier Laurent Gerbaud verkocht. Maar ook dat verhaal duurde niet lang.
Met alle renovatiewerken in de gebouwen rondom het Brouckèreplein zoekt de Stad momenteel geen nieuwe vaste concessiehouder meer, zegt Maingains woordvoerster. “De kiosk wordt alleen gebruikt tijdens evenementen zoals Winterpret.”
Ook voor de stalen kiosk op het Muntplein, die al dateert van 2012, heeft de Stad de zoektocht naar een uitbater opgegeven. De kiosk, ook Champignon genoemd, werd destijds ontworpen deels als schouw voor het ondergrondse hoogspanningsstation van Elia, deels als fietsenstalling en deels als buvette.
Muntpunt had heel even een concessie, maar vond de ruimte te klein en in verhouding te duur. Sindsdien staat de buvette leeg. Volgens schepen Maingain is de kiosk niet geschikt als handelsruimte omdat ze destijds slecht ontworpen werd. Aan het begin van deze legislatuur zei hij dat er een ander project voor deze ruimte moest worden bedacht. Maar dat is er nog niet van gekomen.
Lees meer over: Brussel-Stad , Economie