De huurprijs van een handelspand in de Nieuwstraat is sinds de coronacrisis fors gedaald. Kostte een vierkante meter er in 2019 nog 1.850 euro, dan is dat vandaag nog maar 1.550. “Met het verdwijnen van corona is de bezoekersstroom misschien weer op gang gekomen, maar ze kopen minder.”
Duurste winkelstraat van Brussel pak goedkoper geworden
De huur op de Nieuwstraat is jarenlang gestaag gestegen, en stond al sinds 2015 op 1.850 euro per vierkante meter. Dat blijkt uit cijfers van vastgoedconsultant Cushman & Wakefield.
Sinds het tweede kwartaal van 2020 zien we dat cijfer weer dalen tot 1.550 euro vandaag. De Louizalaan is hetzelfde lot beschoren, en daalde eveneens van 1.850 euro per m² naar 1.550 euro.
Dat heeft verschillende oorzaken, zegt Gino Van Ossel, professor retail aan de Vlerick Business School. “Het is geen specifiek Brussels probleem, ook op de Antwerpse Meir zijn de huurprijzen gezakt. Dat komt zeker door de coronacrisis, maar hangt ook vast met het toenemende belang van e-commerce, dat tijdens de coronacrisis is geëxplodeerd. Met het verdwijnen van corona is de bezoekersstroom misschien weer op gang gekomen, maar ze kopen minder.”
De coronacrisis heeft bovendien voor heel wat leegstand gezorgd op de Nieuwstraat. “Als je niet genoeg huurders vindt, moet je iets doen. Dan is een verlaging van de huur logisch.”
Gloriejaren
Toch zijn er voor de Nieuwstraat ook enkele typisch Brusselse factoren. “De keuze voor zachte mobiliteit bijvoorbeeld draagt ook bij aan de lagere huurprijzen. Wie met de auto komt, zit continu vast in het verkeer."
Ook de aanslagen hebben volgens Van Ossel een grote impact gehad. "Maar de Nieuwstraat was eigenlijk al een tijdje zijn oude glorie verloren. De Nieuwstraat is bovendien een nauwe straat voor een winkelstraat. Als de straat dan dichtslibt van het volk is dat onaangenaam om door te lopen.”
De professor retail vergelijkt de shoppingstraat met een andere populaire winkelstraat in Brussel, de Elsensesteenweg. “Die is veel aangenamer om door te lopen en tegenwoordig heb je er bijna alle winkels die je ook in de Nieuwstraat hebt.”
De toegenomen populariteit van de Elsensesteenweg toont zich ook in de cijfers. De huurprijs daalde er vanwege de coronacrisis eveneens van 1.050 naar 950, maar is nu zelfs gestegen tot een niveau hoger dan voor de coronacrisis, naar 1.100 euro. Eerder bleek al dat de Elsensesteenweg de Nieuwstraat had ingehaald als drukste winkelstraat van Brussel.
Bodem bereikt?
Brussel is bovendien anders dan de andere steden vanwege het feit dat de bevolking vooral bestaat uit mensen met ofwel heel hoge inkomens ofwel redelijk lage inkomens, legt Van Ossel verder uit. “Je merkt dat steeds meer winkels in de Nieuwstraat in het lagere segment zitten. De populairste winkel is de Primark (budgetmodemerk, red.).”
Het is nog onzeker of de prijzen nog verder zullen dalen. “Mijn inschatting is van wel, maar we leven in zulke onzekere tijden, kijk maar naar de oorlog in Oekraïne, dat het onvoorspelbaar is wat gaat gebeuren," aldus Van Ossel.
Lees meer over: Brussel , Economie , Nieuwstraat , huurprijzen , gino van ossel , cushman & wakefield , winkelstraat , winkelstraten