Edith Cavell verhuist naar Delta

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
25/06/2008
De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie heeft haar meerjarenplan klaar voor investeringen in de Brusselse ziekenhuizen. "De sector evolueert razendsnel. Met deze investeringen moeten we aan de Europese top kunnen blijven," zeggen Guy Vanhengel (Open VLD) en Benoît Cerexhe (CDH).

Met 6.400 ziekenhuisbedden, drie universitaire ziekenhuizen en tal van grote algemene ziekenhuizen vertegenwoordigt de Brusselse gezondheidssector een belangrijke economische activiteit in de hoofdstad, die tot ver buiten de gewestgrenzen reikt. Meer dan een derde van de patiënten komt van buiten Brussel. De internationale renommee van de universitaire ziekenhuizen is groot.

De federale overheid maakt middelen vrij om de Belgische ziekenhuizen te moderniseren. Gebouwen kunnen ermee opgeknapt worden, of er kunnen er nieuwe gebouwd worden. Ook in Brussel. Het college van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie moet voor de tien bicommunautaire ziekenhuizen het geld verdelen.

Vorige week hebben de collegeleden Vanhengel en Cerexhe hun nieuwe meerjarenplan (2008-2020) voorgesteld. Er is 468 miljoen euro beschikbaar; er waren aanvragen vanuit de ziekenhuissector ten belope van 532 miljoen euro.

Om die verdeling is hard gebikkeld. De ziekenhuissector in Brussel gaat gebukt onder een zware concurrentieslag tussen privé en openbaar. De dag van het akkoord, op een persconferentie over het artsenstatuut in de Irisziekenhuizen, viel de PS'er Yvan Mayeur, gewezen voorzitter van de Iriskoepel, zwaar uit naar Vanhengel en Cerexhe. Hij verwijt hen de kaart te trekken van de privéziekenhuizen om ideologische redenen, maar Vanhengel en Cerexhe wijzen die kritiek van de hand.

Er is inderdaad een verdeling van de investeringsmiddelen in het nieuwe akkoord van 45 procent voor de openbare en 55 procent voor de privéziekenhuizen, maar dat is volledig te rechtvaardigen door het aantal bedden dat beide 'zuilen' tellen.

Hoedanook is er voor elk wat wils. Zo hebben de openbare ziekenhuizen eindelijk groen licht gekregen voor de bouw van een nieuw kankercentrum op de campus van het Erasmusziekenhuis in Anderlecht. Het moet het Bordet-instituut een beter onderkomen geven dan de aftandse gebouwen aan de Hallepoort. Er is plaats voor 250 bedden. Dat zijn er honderd meer dan Bordet vandaag heeft, maar die komen voor de helft uit andere openbare ziekenhuizen, voor de helft uit Erasmus.

In de marge van de persconferentie viel overigens te vernemen dat het Erasmusziekenhuis nog meer bedden zal moeten afbouwen om rendabel te blijven.

Naar Oudergem

Bordet kan de komende twaalf jaar rekenen op 86 miljoen uit het meerjarenplan, maar dat wordt aangevuld met middelen uit Beliris en andere financieringsbronnen.

Bij de privéziekenhuizen wint het ziekenhuis Edith Cavell het grote lot. De vier Brusselse ziekenhuizen van de groep (Edith Cavell, Park Leopold, Lambermont en Basiliek) zullen worden ontmanteld en op één site worden ondergebracht: het spoorwegterrein Delta in Oudergem. Het Brussels Gewest is daar (met de nv MMV-SAF) eigenaar van tien hectare. De helft van dat terrein reserveert het Gewest voor de bouw van een gloednieuw privéziekenhuis.

Edith Cavell kan de huidige ziekenhuisgebouwen te gelde maken door ze te verkopen of te ontwikkelen. Dat zou een mooie bonus kunnen opleveren. Het Brussels Gewest kent Edith Cavell een geplafonneerd bedrag toe van 140 miljoen euro voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis.
Is Edith Cavell een niet-confessioneel privéziekenhuis, dan zijn er nog twee grote caritasziekenhuizen in Brussel: Sint-Elisabeth en Sint-Jan. Die hebben in het verleden al manna gekregen: de grote verbouwingen zijn daar achter de rug. Toch kunnen ook zij nog middelen aanwenden voor kleinere investeringen. Zo zal Sint-Jan de capaciteit van zijn kraaminrichting verdubbelen. Dat kan, nu Sint-Etienne (Sint-Joost-ten-Node) en het Hôpital Français (Sint-Agatha-Berchem) de deuren moeten sluiten. Sint-Jan krijgt hiervoor 20 miljoen euro.

Tot slot wordt er ook een Huis voor Respijtzorg gebouwd in Evere, waar langdurig zieke kinderen kunnen verblijven; het gaat om een proefproject voor België. En ook psychiatrische ziekenhuizen en verzorgingstehuizen krijgen extra investeringsmiddelen.
Steven Van Garsse

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni