Een op de zes zelfstandigen vreest door de coronacrisis voor een faillissement of stopzetting. Dat meldt ondernemersorganisatie NSZ donderdag. Zowat 18 procent van de zelfstandigen heeft slechts reserves voor een viertal weken, daarna vrezen ze zonder heropstart of zonder bijkomende maatregelen de boeken te moeten neerleggen. "125.000 kmo's lopen gevaar", zegt NSZ-topvrouw Christine Mattheeuws.
Een op de zes zelfstandigen vreest faillissement of stopzetting
Door de coronacrisis heeft volgens het NSZ 90 procent van de zelfstandigen en kmo's een aanzienlijk omzetverlies, 60 procent heeft een omzetverlies van boven de 50 procent en 40 procent heeft zo goed als geen inkomen meer uit hun activiteit. De helft van de ondernemers geeft ook aan momenteel al problemen te hebben om de kortlopende schulden af te lossen. Dat zijn vaste kosten zoals leningen, huur, belastingen, sociale lasten, energie en facturen. "We riskeren dat bovendien de ene zelfstandige door het domino-effect de andere zal meeslepen", zegt Mattheeuws.
"Als er niet snel een veilige heropstart kan komen, dan vragen wij uitdrukkelijk aan de overheid bijkomende steunmaatregelen zoals extra mogelijkheid tot bijkomende kredieten. Het zou nuttig zijn dat de banken bijkomende overheidsgaranties krijgen zodat zij sneller kredieten verlenen aan ondernemingen in moeilijkheden."
'Schaf belastingen af'
"Nu worden enkel ondernemingen die gezond waren op 31 januari geholpen, terwijl verschillende ondernemers al voordien een economische dip hadden. Komt er nog bij dat heel wat ondernemers liggend kapitaal hebben onder de vorm van hun materiaal en stocks, maar met dat liggend kapitaal kunnen ze niet de vaste kosten betalen", aldus Mattheeuws.
Het NSZ vraagt ook dat in plaats van uitstel van verschillende belastingen en sociale lasten, de tijdelijke afschaffing ervan overwogen zou worden. "We zien dat 40 procent van de ondernemers een buffer heeft voor maximaal zes maanden om niet over de kop te gaan. Ook al starten we opnieuw, het zal een bijzonder harde tijd worden."
Lees meer over: Brussel , Economie , kleine zelfstandige , faillisement
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.