Vandaag gaat in Paleis 8 op de Heizel de machinebeurs Machineering open. “Onze eerste beurs in anderhalf jaar,” zegt Geert Maes, hoofd Beurzen van Brussels Expo. “En anderhalf jaar is heel lang.”
| Technici van exposant De Ridder installeren een freesmachine van Japanse makelij.
Vorige week donderdag. Grote vrachtwagens rijden af en aan om freesmachines, draaibanken, fiberlasers en andere volumineuze apparaten te lossen in Paleis 8. In de grote hal worden ze opgewacht door de technici van de exposanten, die de machines nauwkeurig installeren en alle aansluitingen in orde brengen. De opbouw van de beurs Machineering is begonnen.
Het is een tweejaarlijkse vakbeurs waar verdelers van machines hun toestellen tonen aan de industrie, veelal maakbedrijven. “We zijn een demobeurs, alle machines worden aangezet,” vertelt Mario Dejaegher, directeur van Industrial Fairs, dat deze beurs organiseert.
“De internationale beurs Busworld is helaas doorgeschoven naar 2023, over het Autosalon moet de knoop nog worden doorgehakt”
Normaal had Machineering in maart al moeten plaatsvinden, maar de beurs werd vanwege de pandemie enkele maanden uitgesteld. Nu gaat ze wel door, maar met dertig procent minder exposanten dan gebruikelijk, zegt Dejaegher. “Er zijn alleen Belgische en enkele Nederlandse verdelers, de internationale bedrijven komen nog niet.” Toch hoopt hij het salon break-even te kunnen afsluiten. “Ik merk heel veel zin bij de bezoekers, er hebben er zich evenveel aangemeld als de vorige keer.”
Ook de exposerende bedrijven hebben er zin in. Gima, een bedrijf uit Aartselaar dat altijd present is op Machineering, is druk bezig met de plaatsing van een Spaanse freesmachine van maar liefst 21 ton. “Wij zijn blij om onze klanten terug te zien,” klinkt het. Voor machineverdeler De Ridder, een Nederlandse exposant, is het de eerste keer in Brussel. “Wij komen naar hier omdat de beurzen in Nederland waar we anders staan, niet doorgaan,” zegt de technicus. “Hopelijk vinden we hier nieuwe klanten.”
Geert Maes van Brussels Expo is duidelijk opgelucht. “Je kunt niet geloven hoe blij wij zijn dat er eindelijk weer een beurs is,” vertelt hij in zijn fraaie art-decokantoor, gelegen aan de voorkant van de Paleizen. “Alles heeft hier anderhalf jaar zo goed als stilgelegen. We werken normaal met honderd man. Velen, ook ik, zijn heel lang tijdelijk werkloos geweest. Je ziet het aan deze kamerplant dat ik nog niet lang terug ben.”
Maes herinnert zich nog goed hoe het vanaf half maart 2020 telefoontjes regende met de vraag voor uitstel of annulatie. “Wij zijn helemaal afhankelijk van de beursorganisatoren en eventbureaus. Zelf organiseren we geen beurzen, wij zijn alleen gastheer.”
Door het stilvallen van alle activiteit, liep Brussels Expo vijftig miljoen euro aan omzet mis. De vzw, die afhangt van de Stad Brussel, had wel wat inkomsten van de concerten in Arena 5 en de Dino Expo, die al loopt sinds de lente. “En doordat hier een vaccinatiecentrum was, konden er toch een paar van onze personeelsleden aan het werk.”
Sinds 31 juli mogen er weer beurzen worden georganiseerd. Maar zullen alle organisatoren meteen terugkeren? Maes: “Wij hopen het van harte, ook al is het met minder standen en minder bezoekers.” Beurzen die werken met nationale exposanten en mikken op een nationaal publiek lijken de stap te zetten.
Bij internationale beurzen ligt het een stuk moeilijker. “Veel headquarters hebben beslist om dit jaar niet meer op beurzen te staan. Zo is de tweejaarlijkse busbeurs Busworld al meteen doorgeschoven naar 2023. Onze traditionele meubelbeurs in november en de landbouwbeurs Agribex in december gaan gelukkig wel door. Over het Autosalon moet de knoop nog worden doorgehakt.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Economie , paleis 8 heizel , Brussels Expo , geert maes , beurs Machineering
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.