The Avocado Show, het eind 2018 geopende avocadorestaurant in de Anspachlaan, is twee maanden na de heropening van de horeca nog steeds gesloten. Blijkt dat eigenaar Duy Le zijn zaak onlangs kwijtraakte door een zeer ongelukkige samenloop van omstandigheden in de nasleep van corona.
Eigenaar Avocado Show speelt huurpand, franchise en investering kwijt
Duy Le, die sinds 2010 een Japans restaurant uitbaat in Hasselt, besloot vier jaar geleden zijn geluk in Brussel te beproeven. Hij kon de huur overnemen van het pand op nummer 66 van de Anspachlaan, waar vroeger Natural Caffè zat. Eerst overwoog hij er een Japans restaurant van te maken, maar uiteindelijk besloot hij een franchise te openen van The Avocado Show, een spraakmakend Nederlands foodconcept waarbij alles draait rond avocado’s.
Duy Le werd met zijn onderneming NC Bourse de eerste franchisenemer. In ruil voor de naam, het concept en de marketing zou hij maandelijks een percentage van de inkomsten moeten afstaan aan de Nederlandse oprichters in Amsterdam
Le deed flink wat investeringen voor de inrichting en opende het restaurant in november 2018. De zaken draaiden heel goed, tot in maart 2020 de coronacrisis uitbrak. Duy Le moest sluiten tot begin juni en daarna opnieuw in oktober. Veel take-away kon hij niet doen, vertelt hij. “Avocado’s worden meteen zwart. Het is geen goed product voor take-away.”
“Mijn zaak was dicht, ik had dus geen inkomsten en met de steunpremie van de overheid kwam ik niet ver"
Door de lange sluiting kwam hij in de problemen met het betalen van de huur, die 10.300 euro per maand bedroeg. Hij stelde de verhuurder, die meerdere panden bezit in het centrum, voor om tijdens de sluiting de helft te betalen, maar daar wilde die niet van weten.
Duy Le zegt dat hij zoveel betaalde als hij kon. “Mijn zaak was dicht, ik had dus geen inkomsten en met de steunpremie van de overheid kwam ik niet ver. Ik heb voor de twee sluitingsperiodes samen amper 7.500 euro gekregen.”
Brief niet ontvangen
De verhuurder liet het er niet bij zitten en besloot de zaak voor een arbitragekamer te brengen. De uitnodiging hiervoor werd half januari per aangetekende brief verstuurd, maar Duy Le heeft het document naar eigen zeggen nooit ontvangen. “Het restaurant was verplicht gesloten, ik was er niet om de brief in ontvangst te nemen.” Een raadsel voor hem wat er met de zending gebeurd is.
Hij noch zijn advocaat waren dus aanwezig op de zitting. De arbitragekamer verbrak het huurcontract en oordeelde dat Duy Le alle huurachterstallen moest betalen plus een schadevergoeding van 60.000 euro.
Het kwijtspelen van het huurcontract had grote gevolgen. Duy Le en zijn Nederlandse franchisegever waren immers al een paar maanden in gesprek over de verkoop van de zaak. Duy Le had het een beetje gehad met zakendoen in Brussel en de Avocado Show-oprichters in Amsterdam waren geïnteresseerd om de Brusselse vestiging over te nemen en zelf uit te baten. Begin dit jaar lag er een voorstel op tafel waarbij de Amsterdammers 560.000 euro zouden betalen in ruil voor de overname van het handelsfonds, met inbegrip van het huurcontract
Einde huurovereenkomst
Maar toen maakte de arbitragekamer een eind aan de huurovereenkomst. In de hoop om het contract toch te behouden, stelde Duy Le de verhuurder voor om alle huurachterstallen te betalen, maar tevergeefs. Daarop sloot de verhuurder een huurcontract met de Nederlandse oprichters. Vorige maand werd Duy Le uit zijn zaak gezet door een deurwaarder.
Over de overname van een handelsfonds werd niet meer gerept door de Nederlanders en ook het franchisecontract werd verbroken. “Met die 560.000 euro zou ik mijn investering in de zaak terug hebben,” zegt Duy Le. Hij heeft het bedrag ook nodig om de RSZ- en btw-achterstallen te betalen. Als de betrokken instanties die bedragen opeisen, zal hij de boeken moeten neerleggen.
Tegen een arbitragebeslissing kan in principe geen beroep worden aangetekend, maar Duy Le probeert momenteel toch verhaal te halen voor de rechtbank. Hij is zeer ontgoocheld, zowel in de verhuurder als in de Nederlandse oprichters van The Avocado Show. “Een dolksteek in de rug was het toen ik hoorde dat ze waren gaan onderhandelen met de verhuurder."
Merk beschermen
"Wij moesten het merk, het restaurant, onze inkomsten beschermen. Onze hele business in Brussel was bedreigd"
In het Amsterdamse hoofdkantoor zien ze het anders. “Vervelend hoe het gelopen is voor hem, maar hij kruipt nu wel helemaal in de slachtofferrol,” zegt Julien Zaal, één van de oprichters. “Het huurcontract was verbroken, het pand kwam opnieuw op de markt. Wij moesten het merk, het restaurant, onze inkomsten beschermen. Onze hele business in Brussel was bedreigd. Gelukkig wilde de verhuurder het pand aan ons verhuren.”
Dat de verkoop van het handelsfonds niet meer doorging, lijkt hem logisch. “Het essentiële onderdeel van die deal, met name het huurcontract, was weggevallen.”
Eind van de maand zal The Avocado Show weer opengaan, kondigt Zaal aan. “Wij zijn nu nog wat aan het werken aan de binneninrichting en het terras.”
Persoonlijke keuze van verhuurder
Bij Horeca Brussel kijken ze niet echt op van het verhaal van Duy Le. “Er zijn nog meer café- en restaurantuitbaters die hun huurcontract zijn kwijtgeraakt omdat ze de huur niet konden betalen als gevolg van de coronasluiting,” zegt bestuurder Fabian Hermans. “Anderen kregen geen verlenging van hun huur.”
Volgens Hermans reageerden de eigenaren het afgelopen jaar heel verschillend op de vraag van hun huurders voor huurverlaging. “Sommige verhuurders stonden een vermindering toe, andere uitstel. Die huurders krijgen, nu de horeca weer open is, de rekening van de achterstallen voorgeschoteld. Maar er zijn ook verhuurders die eisten dat de volledige huur elke maand betaald werd. Zolang de overheid niets oplegt, is het de persoonlijke keuze van elke verhuurder.”
Lees meer over: Brussel-Stad , Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.