Eigenaars Brusselse feestzalen radeloos: 'Niemand organiseert feest voor tien man'

NLS
© BRUZZ
05/08/2020
Updated: 05/08/2020 18.25u

Symbolisch in het wit gekleed, verzamelde een dertigtal vertegenwoordigers van de feest- en trouwsector vandaag aan de hoofdzetel van MR. Ze vragen steun aan minister Ducarme voor de sector. “Als we nu geen hulp krijgen kan ik mijn zalen sluiten over twee maanden", zucht Brussels zaaleigenaar Tahri.

Met een dertigtal stonden de actievoerders, symbolisch in het wit gekleed, op de stoep voor het hoofdwartier van MR. Volgens hen is steun van de overheid het enige dat hun sector nog kan redden. Maar dat is geen evidentie, want nu worden trouwfeesten beschouwd als privéaangelegenheid. Daardoor komen ze eigenlijk niet in aanmerking voor financiële hulp.

10 aanwezigen

Tussen de actievoerders staat ook Marie Michiels, mede-eigenares van 'Restauration Nouvelle'. Zij baat meerdere zalen uit in België, waaronder 'Chateau Ruisbroek' dichtbij Brussel. “Bij ons begint het trouwseizoen in maart. In een normale periode oganiseren we meer dan 200 trouwfeesten. Maar nu is er helemaal niets.” Ze wijst de strenge maatregelen aan als schuldige. “Niemand gaat een feest organiseren waar maar tien man aanwezig mag zijn.” De annulaties volgen elkaar dan ook in snel tempo op.

Marie Michiels en dochter eigenares feestzalen

| Marie Michiels en haar dochter: "We zijn een van de weinige sectoren die niet op hulp kan rekenen."

Hetzelfde is te horen bij zaaleigenaar Tahri. Hij baat de zalen 'Royale' in Molenbeek en 'Delia' in Vorst uit. “Als we nu geen hulp krijgen kan ik mijn zaken sluiten over twee maanden", zucht hij. “De Royale is gemaakt voor trouwfeesten, maar die kan je toch niet vieren met tien man. Trouwens, ook het personeel wordt bij die tien man gerekend, veel ruimte om andere gasten uit te nodigen is er dus niet."

Trouwfeest in het buitenland

“In juli zag het er nochtans beter uit”, valt Mourad Behlaj in, de eigenaar van feestzaal 'Dar Salam' in Molenbeek. Toen waren de gezondheidsmaatregelen soepeler en mochten er nog 50 mensen op een feest aanwezig zijn. “Het was toen al moeilijk om aan organisatoren te vragen om hun gastenlijst in te perken. Maar voor tien mensen is het onmogelijk." Hij kijkt dan ook met lede ogen naar feestvierders die het buitenland opzoeken.

"Ik ken wel wat Brusselaars die naar Nederland of Frankrijk gaan om daar hun trouwfeest te laten doorgaan", zegt hij. "Logisch ook, daar mag het wel nog en op een paar uurtjes rijden sta je er al. Ondertussen mogen wij niet werken, en kunnen wij enkel toekijken hoe we klanten verliezen."

Mourad Belhaj eigenaar feestzaal Dar Salam

| Mourad Belhaj: "Ik ken wel wat Brusselaars die naar Nederland of Frankrijk gaan om daar hun trouwfeest te laten doorgaan"

Steun van de overheid

"Wij werken met meer dan 200 mensen", zegt Marie Michiels. "Maar niemand kan aan de slag gaan nu. Toch zijn we nog steeds een van de weinige sectoren die niet op steun kan rekenen."

"Het is ofwel financiële ondersteuning, ofwel ons terug aan het werk laten", legt Tahri uit. "Anders wordt het voor ons niet meer houdbaar." Volgens hem hoeven trouwfeesten en de gezondheidsmaatregelen elkaar niet uit te sluiten. "We zijn verantwoordelijke mensen", zegt hij. "We kunnen dus ook feesten organiseren op een verantwoorde manier, met mondmaskers als het moet."

Oplossingen voor 2021

“We zijn goed ontvangen door de minister”, zegt Alexander Hames, initiatiefnemer van het overleg. “Omdat velen onder ons op een verschillende manier functioneren, wordt er een werkgroep opgericht om rekening te houden met de complexiteit van onze sector. Een traiteur doet bijvoorbeeld niet hetzefde als een weddingplanner.”

De werkgroep moet oplossingen voorzien voor de kosten van de bedrijven en het personeel. Die staan gepland tegen 2021. “Nu maar tien mensen op het huwelijk aanwezig mogen zijn, zijn er op korte termijn niet veel maatregelen mogelijk. Maar tegen het voorjaar hopen we onze sector vooruit te helpen met de heropstart.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , feestzalen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni