Electrabel ongenaakbaar op Brusselse energiemarkt
Begin 2007, bij de vrijmaking van de Brusselse energiemarkt, bedroeg het marktaandeel van Electrabel in Brussel 98 procent.
Twee en een half jaar later zit de voormalige monopoliespeler met circa 92 procent nog steeds in een bijzonder comfortabele zetel. Dat blijkt uit cijfers van de Brusselse energieregulator Brugel. Ter vergelijking: in Vlaanderen haalt dezelfde speler amper nog 60 procent.
"Het opmerkelijkst aan de statistieken is ongetwijfeld de traagheid waarmee mensen overstappen naar een andere leverancier," zegt Nicolas Cornet van Brugel aan brusselnieuws.be.
Wie geen enkele keuze maakt, blijft gewoon klant van Electrabel. Dat aantal passieve klanten bedraagt vandaag circa 50 procent. Ruim 40 procent van de hoofdstedelijke klanten besloot met andere woorden actief om bij Electrabel te blijven. "De maatschappij heeft in Brussel blijkbaar erg goed werk geleverd," geeft Cornet toe.
Grootschalige communicatiecampagnes
Dat de concurrentie maar voetje voor voetje terrein wint in Brussel, heeft volgens Brugel ook te maken met de strikte Brusselse regelgeving. Die bepaalt bijvoorbeeld dat leveranciers driejarencontracten moeten aanbieden. En die formule houdt een zwaar financieel risico in voor de leverancier.
Brugel wijst er ook op dat in Brussel nauwelijks budgetten werden vrijgemaakt voor communicatiecampagnes rond de liberalisering. Volgend jaar moet daar verandering in komen en worden grootschalige info-campagnes gelanceerd.
Duizend beschermde klanten
Uit de cijfers van Brugel blijkt ook dat het aantal beschermde klanten - die problemen hebben om hun energiefactuur te betalen - pijlsnel stijgt. Begin 2007 ging het nog over enkele tientallen. In juni 2009 telde Brugel al een duizendtal beschermde klanten.
"De crisis kan daar voor iets tussen zitten, maar zeker is dat niet," stelt sociaal raadgever Christophe Demol van Brugel. "Wel zeker is dat een explosieve groei in het begin van de liberalisering normaal is. Klanten die van leverancier veranderen hebben bij die nieuwe aanbieder geen schulden en raken dus pas een tijdje later in de problemen."
Nieuwe leveranciers
"Sibelga, dat die beschermde klanten van energie voorziet, voorzag bij het begin van de vrijmaking dat het wellicht 20.000 mensen met betalingsmoeilijkheden zou moeten voorzien van energie. Zover zijn we nog niet."
Vandaag proberen Lampiris, Nuon, Luminus en Reibel een stukje van de Brusselse energiemarkt te veroveren. Bij de Brusselse energieregulator Brugel worden twee kandidaten onderzocht. Octa + en RWE ENERGY krijgen waarschijnlijk een vergunning voor de Brusselse markt.
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.