Het regent reacties op het besluit van Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V) om het Eurostadion geen vergunning toe te kennen. De rode draad: niemand lijkt verrast.
'Eurostadion kan eindelijk begraven worden'
Ghelamco-topman Paul Gheysens laat zich in ieder geval niet uit zijn lood slaan door het nieuws dat Schauvliege geen vergunning toekent voor de bouw en exploitatie van het Eurostadion op Parking C. Aan De Tijd laat hij weten “niet verrast” te zijn door het besluit van Schauvliege, en beschouwt dat slechts als een "vertraging" in het dossier.
“We gaan zoeken hoe we tot een aanvaardbaar project kunnen komen,” zegt hij. “De situatie is niet uitzichtloos.”
Algemeen belang
Ook uit politieke hoek stromen ondertussen reacties binnen. De Brusselse schepen Alain Courtois (MR) laat weten “akte te nemen” van het besluit, en wil de motivatie en gevolgen daarvan samen met het Gewest verder bestuderen.
Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) reageert afwachtend op het besluit. Volgens hem zijn de Stad Brussel en Ghelamco als eerste aan zet, respectievelijk als erfpachtgever en erfpachtnemer.
"Het Brussels gewest zal met de Stad Brussel in de komende dagen en weken overleggen over hoe het nu verder moet,” stelt Vanhengel.
'Logisch'
Oppositiepartij Groen herhaalt haar pleidooi voor de renovatie van het Koning Boudewijnstadion. Brussels parlementslid Arnaud Verstraete (Groen) roept alle betrokken partijen op om de Eurostadion-piste te verlaten en op zoek te gaan naar een alternatief dat “wel draagvlak heeft, wel transparant tot stand komt en wel het algemeen belang dient."
De N-VA is naar eigen zeggen tevreden met het “logische” besluit van Schauvliege.
"Het Eurostadion dat eerder al klinisch dood was, is nu ook begraven", stelt Johan Van den Driessche, N-VA-fractievoorzitter in het Brussels parlement en Brussels gemeenteraadslid.
De N-VA’er stelt zich wel vragen bij de “financiële kater” die het project in Brussel zal achterlaten. Hij vreest dat Ghelamco een morele en financiële schadevergoeding kan opeisen. "Het land en de Brusselaar betalen hier de prijs voor een combinatie van achterkamerpolitiek, gebrek aan transparantie, hautaine aanpak en megalomaan karakter van het project," besluit hij.
Randgemeenten opgelucht
Ook de Brusselse randgemeenten Grimbergen en Wemmel zijn opgelucht met het besluit van Schauvliege.
"We hebben ons van in het begin vragen gesteld bij een project van deze omvang," vertelt burgemeester van Wemmel Walter Vansteenkiste (W.E.M.M.E.L.). "Niet alleen omdat het niet voldeed aan de stedenbouwkundige regelgeving, maar daarnaast was er ook de problematiek van de mobiliteitsoverlast, de veiligheid en de waterhuishouding van het gebied."
"Met dit veel te grote en slechte project waren we helemaal niet akkoord,” stelt burgemeester van Grimbergen Marleen Mertens (CD&V). "Momenteel stelt ons dit gerust. Al zal er ooit wel iets komen op Parking C."
Eurostadion
Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Economie , Eurostadion , Eurostadion , Ghelamco , Johan Van den Driessche , Arnaud Verstraete , Alain Courtois
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.