De Alliantie van Belgische Eventfederaties is tevreden met de aangekondigde steun voor de ondernemers die zwaar getroffen worden door de strengere coronamaatregelen, maar vraagt dat die specifiek voor de bedrijven in de evenementensector structureel, en dus op langere termijn, worden uitgerold. "In tegenstelling tot andere sectoren is de eventsector niet gebaat met een vierwekenplan", klinkt het in een persbericht.
Eventsector vraagt structurele steun op langere termijn
De federale en deelstaatregeringen beslisten vrijdag tijdens een overlegcomité om de maatregelen die de stijgende coronabesmettingen moeten indijken nog te verstrengen. Vooral de horeca is het kind van de rekening: cafés en restaurants moeten vanaf maandag een maand lang de deuren sluiten, al volgt na twee weken wel een evaluatie.
De overheden presenteerden wel een pakket begeleidende maatregelen. Getroffen ondernemers zullen kunnen rekenen op een verdubbeling van het overbruggingsrecht, een tijdelijke vrijstelling van RSZ-bijdragen en middelen om de eindejaarspremies van het personeel te kunnen betalen. "Eindelijk", reageert de Alliantie van Belgische Eventfederaties. "Maar, voor korte duur. In tegenstelling tot andere sectoren is de eventsector immers niet gebaat met een vierwekenplan."
Woordvoerder Bruno Schaubroeck benadrukt dat de ondernemers in de evenementensector al maanden zo goed als stil liggen, en wellicht nog niet meteen aan de slag zullen kunnen. "We hopen echt dat deze regering beseft dat als straks Café De Reisduif opnieuw opengaat, wij nog lang niet opnieuw aan het werk kunnen. Afhankelijk van het soort evenement, is er minimum drie maanden nodig om alles voor te bereiden", zegt hij. "De eventsector heeft sinds maart maar liefst 80 procent van zijn omzet zien verdwijnen en dat zal ook nog zo zijn voor een groot deel van 2021. Het spreekt dus voor zich dat er een structurele langetermijnoplossing nodig is om verdere catastrofes en drama's in onze sector te voorkomen."
'Vergeethoek'
De sector rekent op een langetermijnvisie tegen 15 november. "In een bloedrode agenda kan je niets meer in het rood omcirkelen, maar dat 15 november gemarkeerd staat, mag wel duidelijk zijn."
Ook zelfstandigenorganisatie Unizo vraagt trouwens aandacht voor sectoren buiten de strikte definitie van horeca, zoals feestzalen en traiteurs maar ook onder meer foorkramers, fotografen, stylisten, verhuurders van materialen en andere toeleveranciers.
"We drukken de bevoegde federale en Vlaamse ministers op het hart om al deze sectoren uit de vergeethoek te halen en hen alle steun te bieden die ze nodig hebben om deze crisis door te komen", zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche. "We mogen niet opnieuw vergeten sectoren creëren, die wel de impact voelen van de verstrenging maar er niet voor worden gecompenseerd."
Lees meer over: Brussel , Economie , evenementensector
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.