'Geluidsnormen bedreigen 3.500 jobs op Brucargo'

© Belga
13/12/2016

De strengere geluidsnormen die het Brussels gewest vanaf januari wil hanteren, kunnen zware gevolgen hebben voor de vrachtluchthaven Brucargo. Al twee vrachtluchtvaartmaatschappijen hebben beslist de luchthaven te verlaten, zo schrijft Trends op zijn website. Het bericht wordt bevestigd op de luchthaven.

Saudia Cargo besliste enkele maanden geleden al, bij de aankondiging dat de geluidsnormen zouden verstrengen, om naar Frankfurt te verhuizen. De maatschappij wacht op de laatste toelatingen in Duitsland om al haar vluchten te verhuizen. Het Chinese Yangtze River Express verhuist vanaf 1 januari naar Amsterdam.

Beide cargomaatschappijen vliegen op Brussels Airport met Boeing 747-toestellen. Die "jumbojets" kunnen niet aan de nieuwe geluidsnormen voldoen, klinkt het op Brucargo. "Met de nieuwe normen kan elke vlucht met zo'n toestel één tot drie boetes genereren." En dus keren de maatschappijen Brussels Airport de rug toe.

Ook de drie andere cargomaatschappijen die met 747's opereren, bekijken overigens hun opties. Het gaat om Air Cargo Global, Asiana en Singapore Airlines Cargo. "Als er in de loop van januari geen politieke oplossing wordt bereikt, vertrekken ze", zegt Geert Keirens, de directeur van Air Cargo Belgium (de belangenvereniging van logistieke bedrijven op Brussels Airport) aan Trends.

De gevolgen kunnen dramatisch zijn, luidt het. Hoewel er per dag maar drie of vier vrachtvluchten zijn met 747's, zijn ze wel goed voor een kwart van alle vracht op de luchthaven van Zaventem. "Er staan 1.250 rechtstreekse banen op het spel en nog eens 2.500 indirecte banen. Die zouden we dus kwijt zijn aan onze buurlanden", aldus nog Keirens.

Die cijfers houden alleen rekening met bestaande banen, en niet met potentiële banen die er uiteindelijk niet zullen komen, voegt een bron op de luchthaven toe. Diezelfde bron beklemtoont ook dat de betrokken 747-toestellen (type 747-400) geen oude, lawaaierige vliegtuigen zijn. "Het zijn vrij moderne toestellen, die op alle luchthavens in Europa welkom zijn", luidt het. Met andere vrachtvliegtuigen naar Zaventem komen is ook geen optie, omdat een deel van de genoemde maatschappijen alleen met 747's vliegt.

Het Brussels gewest hanteerde de voorbije jaren een tolerantiemarge bovenop de geluidsnormen. Die marge wil het vanaf 1 januari afschaffen. De Vlaamse regering heeft aangekondigd een belangenconflict in te roepen tegen de plannen. Een reeks luchtvaartmaatschappijen en Brussels Airport vochten de verstrenging al zonder resultaat aan bij de Raad van State.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni