Gemeentelijke Holding gaat in begeleide vereffening

© brusselnieuws.be
23/10/2011
Er is een akkoord bereikt rond een begeleide vereffening van de Gemeentelijke Holding. De drie gewesten moeten hun garanties op tafel leggen. Brussel verliest 97,5 miljoen euro.

Zaterdagavond kwamen alle partijen tot een compromis over de Gemeentelijke Holding, die met een schuld van ruim 1,6 miljard euro zit. Tot 7 december wordt de liquiditeit van de holding verzekerd door Dexia Bank België. Nadien regisseert de bank ook de vereffening; ze verkoopt dan geleidelijk aan de activa van de holding.

Met de vereffening wordt een volledig faillissement vermeden. Daarvoor moeten de drie gewesten wel hun garanties op tafel leggen. Brussel is 67,5 miljoen euro kwijt, Vlaanderen betaalt 225 miljoen en Wallonie 157,5 miljoen. Daarnaast slikken de gewesten een verlies van 120 miljoen euro aan 'commercial paper'; 30 miljoen daarvan is voor Brussel. Het Gewest is dus 97,5 miljoen euro armer.

"Maar een faillissement was erger geweest," zegt Aude Lavry, woordvoerster van minister-president Charles Picqué (PS). "Dexia zou veel meer verliezen geleden hebben, en het zou onze kredietwaardigheid niet ten goede zijn gekomen. Ook voor het Brussels Huisvestingsfonds is de vereffening een goede zaak; zij beperken hun verliezen tot 15 miljoen, in plaats van 30 miljoen."

Naast de bijdrage door de gewesten komt het federale niveau tussen voor 132,5 miljoen euro, plus nog eens 101 miljoen euro via de recent genationaliseerde Dexia Bank. Ethias, het Brusselse Huisvestingsfonds en andere instellingen nemen 31 miljoen euro voor hun rekening. Alles samen geeft dat dus zo'n 830 miljoen euro.

Compromis
"We zijn erin geslaagd een akkoord te vinden waarmee iedereen een stap naar de andere heeft gezet," zei Waals minister-president Rudy Demotte (PS) over het compromis.

De Brusselse regering kwam zaterdag om 17.30 uur in spoedzitting bijeen en keurde het voorstel eenparig goed. Volgens de Brusselse autoriteiten laat het akkoord toe een faillissement te voorkomen en beperkt het maximaal de verliezen voor ieder van de partijen.

'Gemeenten zijn al alles kwijt'
Door de keuze voor een vereffening moeten nu ook de gemeenten een deel van de schuld van de holding ophoesten. In Schaarbeek bijvoorbeeld, de derde grootste speler in de holding, kan dat een groot probleem worden. "We hebben destijds 9,2 miljoen euro geleend en in de holding gestopt. We weten niet of we dat geld geheel of gedeeltelijk gaan terugzien. Dat moet blijken op 7 december," zegt schepen van Financiën Bernard Guillaume (MR). "Daarnaast moeten we sowieso de lening met intresten blijven afbetalen."

Maar dat de gemeenten nog eens geld zouden verliezen aan de operatie, sprak minister van Financiën Reynders (MR) tegen op RTL-TVi. "De gemeenten zijn al alles kwijt," zei hij. Hij herinnerde eraan dat de gemeenten de voorbije jaren wel dividenden konden verzilveren.

"Men mag niet vergeten dat men als aandeelhouder winsten boekt wanneer de zaken goed gaan, maar ook verliezen riskeert indien het minder goed gaat," aldus nog Reynders. Hij vraagt zich af of gemeenten zich wel aan de soms erg complexe investeringen in financiële instellingen moeten wagen.

Ook Lavry bevestigt dat de gemeenten hun geld niet zullen terugzien. "Maar het Gewest blijft de gemeenten steunen. We houden rekening met de uitzonderlijke omstandigheden bij het evalueren van de budgetplannen."

De Brusselse gemeenten komen slecht uit de affaire rond de holding. Alle 19 gemeenten waren vertegenwoordigd en samen bezaten ze een kleine 20 procent van het investeringsvehikel. Vooral Brussel-Stad, Anderlecht en Schaarbeek kochten een groot pakket aandelen en moeten nog verschillende jaren afbetalen. Er werd slechts een jaar een volledig dividend uitbetaald.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni