'Gemeentelijke Holding kaartte problemen Dexia te laat aan'
De Belgische, Franse en Luxemburgse regeringen pompen 6,4 miljard euro in de Frans-Belgische bankverzekeraar Dexia, zo kondigde premier Yves Leterme (CD&V) op een persconferentie aan. België draagt drie miljard euro bij, geld dat moet komen van de federale regering, de drie gewestregeringen en van de aandeelhouders van Dexia. Het Brussels Gewest geeft 150 miljoen euro. Dat geld zal geleend worden op de financiële markten, zegt Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD).
Gemeentelijke Holding
Een van de aandeelhouders van Dexia is de Gemeentelijke Holding, waarin ook de gemeente Schaarbeek participeert. De Holding had tot vanmorgen een aandeel van zestien procent in Dexia en moet 500 miljoen euro in het reddingsplan van Dexia pompen. De gemeente Schaarbeek heeft op zijn beurt een aandeel van 3,76 procent in de Gemeentelijke Holding en is daarmee de derde grootste.
Schepen van Financiën Michel De Herde klaagt aan dat de vertegenwoordigers van de Gemeentelijke Holding de problemen eerder hadden moeten melden. Volgens De Herde hebben de mensen die belast waren met het beheer van de participatie van de gemeenten in Dexia gefaald. Er moet daarom eerst orde op zaken gesteld worden, aldus de schepen. Bovendien zou de Holding volgens De Herde niet over voldoende middelen beschikken om de 500 miljoen euro te betalen, maar dat bericht wordt door de Holding zelf ontkent.
Beurs
Bij Dexia zelf hebben ondertussen directievoorzitter Alex Miller en de voorzitter van de raad van bestuur Pierre Richard hun ontslag aangeboden.
De beurzen reageren positief op de beslissingen bij Dexia. In Brussel steeg de notering van een Dexia-aandeel met bijna 20 procent. Ook Fortis boekt winst.
Even leek de financiële crisis na Fortis en Dexia ook over te slaan op de KBC Groep, die bij de opening in Brussel ruim 18 procent verloor. Dat verlies is ondertussen grotendeels goedgemaakt. Beurswaakhond Petercam verwacht nu een krachtig signaal van de Europese Centrale Bank, bijvoorbeeld door een verlaging van de rente.
Lees meer over: Schaarbeek , Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.