Gemeenten moeten wachten op Dexia-geld
Het Gemeentekrediet (Dexia's voorloper) en de Belgische gemeenten waren decennialang als een Siamese tweeling. Het kan verkeren... Tegenwoordig vraagt Joël Riguelle (CDH), Brussels parlementslid en burgemeester van Sint-Agatha-Berchem, zich hardop af wat het nut voor de Brusselse gemeenten is van de Gemeentelijke Holding van Dexia.
De Gemeentelijke Holding heeft een verlies van zeventien miljoen euro geboekt. Het is dan ook vreemd dat er een dividend uitgekeerd wordt; organisaties die verliezen boeken, doen zulks normaal niet. De raad van bestuur van de Gemeentelijke Holding heeft vorige week beslist om dat dividend niet nu uit te keren, al hadden de gemeenten daarop gehoopt; de uitbetaling is verdaagd naar december, als de liquiditeitstoestand dat ten minste toelaat en als er voor 150 miljoen euro activa verkocht worden om de schulden af te bouwen.
Het dividend wordt in elk geval beperkt tot zeven procent. Een opbrengst waar elke particuliere spaarder onmiddellijk voor wil tekenen, maar zo niet de gemeenten: hun was dertien procent beloofd.
Voor gemeenten als Anderlecht en Schaarbeek, die op de jackpot hadden gehoopt, is dit een flinke streep door de rekening. In plaats van 1,1 miljoen euro moet Anderlecht het stellen met 512.000 euro; Schaarbeek krijgt 570.000 euro in plaats van 1,2 miljoen euro. Schaarbeek is dan ook zeer ontgoocheld. Toch had de gemeente beter moeten weten. De gemeenten waren in 2009 niet verplicht op een kapitaalsverhoging in te tekenen. Sint-Lambrechts-Woluwe bijvoorbeeld heeft de kelk aan zich laten voorbijgaan. De Stad Brussel (vijf miljoen euro) en de gemeente Schaarbeek (negen miljoen euro) daarentegen hebben zelfs geld geleend om aandelen te kopen.
Hoe de achttien betrokken gemeenten dat verlies (nota bene in het jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen) gaan compenseren, is nog niet bekend. Schaarbeek verhoogt alvast de heffing op kantoren, commerciële ruimten en bordelen. De Brusselse gemeenten hopen anderzijds op een tussenkomst van het Gewest.
Een ander teer punt is de waarborg voor de Gemeentelijke Holding. Dexia mikt op een verlenging. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) wil hieraan voorwaarden verbinden. Brussel moet zich nog uitspreken.
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.