Gesaneerde industrieterreinen moeten 2.000 banen opleveren

© tvbrussel
05/02/2009
De komende vijf jaar gaat het Brussels Gewest twaalf hectare verontreinigde bedrijventerreinen saneren in de kanaalzone. Daar kunnen zich dan minstens zestig bedrijven vestigen. Die zouden 2.000 rechtstreekse banen moeten opleveren. De sanering is belangrijk, want bedrijventerreinen zijn schaars in Brussel. Het project draagt de naam Brussels Greenfields.

"We gaan vervuilde terreinen langs het kanaal saneren," zegt Evelyne Huytebroeck (Ecolo), de Brusselse minister van Leefmilieu. "Het is een economisch project, want veel kleine bedrijven willen zich op die terreinen vestigen, en zullen dus werkgelegenheid creëren. Op die manier wordt de kanaalzone ook nieuw leven ingeblazen."

De bodemsanering moet in 2013 twaalf hectare verse bedrijventerreinen opleveren langs het kanaal. Daar kunnen zich minstens zestig bedrijven vestigen, die een hoop directe banen scheppen.

Het metaalverwerkende fabriekje in de Kortrijkstraat bijvoorbeeld, is al een tijd failliet. De bodem onder het gebouw is zwaar vervuild, maar kan gesaneerd worden dankzij Brussels Greenfields en dus herbruikt worden door andere bedrijven.

Maar via Brussels Greenfields kan maar een klein deel van de vervuilde terreinen in Brussel gesaneerd worden. En niet de vervuiler, maar de belastingbetaler betaalt grotendeels de bodemsanering. "Dat is waar," zegt Huytebroeck. "Maar sommige terreinen werden honderd jaar geleden vervuild. Die vervuiler vinden we niet meer. Het zou jammer zijn daarom die terreinen te moeten laten liggen zoals ze zijn."

Criteria
De bedrijven die zich op de herstelde terreinen zullen mogen vestigen, moeten voldoen aan een aantal criteria. Een jury zal de projecten selecteren op basis van heropleving van de wijk, economische haalbaarheid, nieuwe banen en leefmilieu. De bedrijfsgebouwen zullen moeten beantwoorden aan criteria inzake hun energetische en milieuprestaties. De bedrijven zelf zullen hun werkaanbiedingen moeten verspreiden via Actiris, de Gewestelijke Dienst voor Arbeidsbemiddeling.

Voor het project Brussels Greenfields wordt tussen 2009 en 2013 in het totaal dertig miljoen euro uitgetrokken. De ene helft komt van het Brussels Gewest en Europa, de andere helft komt van privéinvesteerders. Op dit moment controleert het Gewest de vervuilingsgraad van zo'n 7.000 sites. Ongeveer 1.000 daarvan worden momenteel niet gebruikt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni