Goed gerief: alles in paars en wit
"Je kunt hier bijna alles vinden van RSCA," vertelt De Groef. "Naast de traditionele truitjes en sjaals vind je ook 'geklede' kleren zoals hemden, dassen en polo's. En dan heb je nog de babyspullen en de gadgets zoals kaartspellen, champagne en borden. Regelmatig komen ook mensen langs die naar nieuwe spullen vragen, zoals hondenoutfits en leibanden. We vragen dan eens na of we het kunnen laten maken. Er moet natuurlijk wel genoeg vraag naar zijn."
Tien jaar geleden begon Anderlecht met een fanshop aan de zijkant van het stadion. Tweeënhalf jaar geleden verhuisde die naar de voorkant van het stadion. De winkel is nu met zijn 350 vierkante meter drieënhalf keer zo groot. En dat is ook nodig, want de klanten blijven in groten getale toestromen. "Elk jaar verkopen we meer. In het begin kwamen alleen de supporters. Nu komen ook mensen langs die niet echt supporter zijn. Dat zijn bijvoorbeeld de grootmoeders die iets komen kopen voor hun kleinkind."
Regelmatig staan er dan ook files in de winkel. Tijdens wedstrijddagen moeten stewards voor de winkel komen staan, omdat er anders te veel volk binnen zou vertoeven. "Tijdens de open dag stond er bijna heel de dag een file tot aan het Lindeplein," vertelt De Groef.
Lynchpartij
De fanshop van RSCA is met stip de grootste in België. Het grote succes van de winkel is dat het de enige officiële fanshop van Anderlecht is. De club dacht al eens aan een tweede officiële winkel, maar dat zal niet voor meteen zijn. "Er waren drie mogelijkheden: Zaventem - voor de toeristen -, de Nieuwstraat of het shoppingcenter in Anderlecht," aldus De Groef. "Er is ook al gepraat over een fanshop in Vlaanderen en één in Wallonië. Maar dat kost allemaal geld, en het moet ook rendabel blijven. Het valt te zien hoe de club evolueert, en of het nodig is om een tweede officiële winkel te openen."
De Groef en zijn vier collega's bedienen niet alleen de mensen in de winkel, maar ook klanten op het internet. De online fanshop draait, net als de winkel, zeer goed. Het grootste succes zijn de truitjes. De supporters kunnen de namen van hun helden op hun truitje laten drukken, of hun eigen naam. Alles mag, behalve beledigingen. "Met die bedrukkingen heb ik al wat meegemaakt," vertelt De Groef. "Op een wedstrijddag is er eens een Bruggesupporter langsgeweest. Hij wou op zijn truitje van Brugge de naam Mendoza laten drukken, maar dat duurde in Brugge een aantal weken. Dus kwam hij doodgewoon bij ons langs. De winkel was gevuld met Anderlecht-supporters. Toen hij het truitje wou bovenhalen, heb ik het meteen teruggestopt. Ik heb het shirt achteraan in de winkel bedrukt, heb het truitje in de zak gestoken en weer meegegeven. Had hij het boven gehaald, dan hadden de supporters hem gelyncht (lacht)."
De Groef en zijn vier collega's krijgen ook regelmatig spelers over de vloer. Het contact met de spelers is een van de - vele - pluspunten van hun werk. "Het is een droomjob," zegt De Groef. "Ik ben Anderlecht-supporter al van sinds ik klein ben. Tijdens mijn werk kan ik dan ook nog eens praten over voetbal. Er zijn mensen die elke week iets komen kopen, voor zichzelf of hun familie. Sommigen van hen zijn vrienden geworden. En daarnaast krijgen we ook toegangskaartjes voor de wedstrijden. Dat zijn de voordelen van het werk."
:: Fanshop RSCA, Théo Verbeecklaan 2, 1070 Anderlecht. Open van maandag tot en met vrijdag van 10 tot 18 uur en 's zaterdags van 10 tot 14 uur (deze maand van 11 tot 17 uur); online shoppen op fanshop.rsca.be
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.