Goed Gerief: The Collector
"Sommige mensen komen hier elke dag langs, en je weet dat ze zich soms pijn doen om toch maar een plaat te kunnen kopen," zegt Jeanne, Jeanneke voor de vrienden. Ze opende dertig jaar geleden met haar Amerikaanse man een platenzaak in de Antwerpse Schuttershofstraat. Drie jaar later, in 1980, kwam er een tweede winkel bij, The Collector, naast de Beurs. In die periode - Brussel was toen een bruisende muziekstad met labels als Les Disques du Crépuscule en Factory Benelux - waren er maar twee andere platenzaken in het centrum, Arlequin en Pêle-Mêle. Het zijn alledrie blijvers gebleken. Toch is het niet altijd makkelijk. "Voor het geld hoef je het niet te doen," vertelt Jeanne. "Ik ben 67 jaar en mijn man 82, en we moeten nog altijd werken."
Bovendien heeft de platenverkoop op het internet de laatste jaren voor extra concurrentie en voor een prijsopbod gezorgd. Maar bij The Collector weigert men astronomische bedragen te betalen of te vragen. "Soms zie ik op het internet platen die tien keer duurder worden verkocht dan hier in de winkel, maar daarom gaan wij onze prijzen nog niet verhogen."
In tegenstelling tot veel andere winkels is alles hier duidelijk gelabeld. Je verliest dus geen uren met zoeken. Op de gelijkvloerse verdieping overheersen pop en rock. Vooral op vinyl, maar er zijn ook cd's en dvd's. Enkele trappen hoger prijkt een indrukwekkende jazzcollectie naast Frans chanson, soul en funk. Wie het eerder heeft voor Chuck Berry, Buddy Holly of Eddie Cochran, moet zich langs de smalle trappen een weg naar beneden banen. Maar je vindt hier evengoed accordeonmuziek, reggae, stand-up comedy en politieke toespraken. Toch zijn er ook genres die je hier niet aantreft. "We verkopen geen hiphop. Ik ken er te weinig van en vooral de oudere platen zijn te duur geworden."
Het grootste deel van de platen in The Collector komt uit de VS. Vier keer per jaar neemt Jeanne het vliegtuig en ze keert telkens terug met zo'n drieduizend platen. "Vroeger stonden de mensen hier dan voor de opening aan te schuiven en ruzie te maken om toch maar als eerste binnen te kunnen." Twaalf jaar geleden was er een dipje in de verkoop, maar sindsdien heeft vooral een jonger publiek vinyl ontdekt. Na de sixties-hype is er nu veel vraag naar punk, soul en funk.
The Collector ligt niet ver van de Ancienne Belgique. In 27 jaar tijd is hier dan ook veel bekend volk over de vloer geweest. Toen de Smashing Pumpkins eind mei in de AB optraden, kwamen Billy Corgan en de zijnen eerst naar The Collector. Ze vertrokken met honderd vijftig platen. Ook aan Nina Simone heeft Jeanne goede herinneringen. "Ze haalde verbaasd een plaat van zichzelf uit de rekken en zei: 'Daar heb ik nooit auteursrechten voor ontvangen.'"
Je zou denken dat het pijn doet om elke dag je favorieten te verkopen, maar voor Jeanne geldt dit niet. Aan exclusieve bootlegs of eerste edities hecht ze weinig belang. "Gelukkig ben ik zelf geen collector."
:: The Collector, Beursstraat 26, 1000 Brussel, 02-512.68.35, the-collector@skynet.be.
Open: van maandag tot en met zaterdag van 10.30 tot 18.30 uur
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.