Goed gerief: Het rariteitenkabinet van Raemdonck
Raemdonck V., zo luidt de naam van de winkel voluit. De 'V' verwijst naar Victor Raemdonck, die in 1966, samen met zijn vrouw Thérèse, een zaak in deurbeslag begon op het Kardinaal Mercierplein in Jette. Zestien jaar bleven ze in Jette, toen werd het huurcontract niet meer verlengd en moesten ze verhuizen. Zo belandden de Raemdoncks op het Sint-Lambertusplein in Laken, waar in de jaren tachtig van vorige eeuw nog veel winkels waren. Na verloop van tijd kwam hun enige dochter Claire in de zaak. Zij runt de winkel vandaag nog, samen met haar moeder, inmiddels 85 maar nog bijzonder kwiek, en één verkoper. Vader Victor komt nog maar heel af en toe beneden in de winkel.
Het aanbod van Raemdonck is bijzonder veelzijdig. Je vindt er deurklinken, -grepen en -kloppers in alle soorten, maten en uitvoeringen: koper, messing, inox of gietijzer. Voor wie het deurbeslag op zijn oude ramen wil vervangen, zijn er nog de traditionele spanjoletten. In de schappen op de eerste verdieping liggen meer dan honderd verschillende knopjes in porselein van Limoges, bedoeld voor op kastdeuren. Voorts vind je in de winkel pivot- en andere scharnieren voor in kasten, huisnummers in metaal, inox gordijnroedes, koperen buizen voor langs de trap, sloten, brievenbussen en deurstoppen in rubber, inox, koper, hout, ja zelfs in Louis XV- of XVI-stijl.
Maar wat Raemdonck zo uniek maakt, is dat je er terechtkunt voor zaken die nergens anders nog te krijgen zijn. Victor Raemdonck was, voor hij met zijn zaak begon, vertegenwoordiger in deurklinken voor een heleboel fabrikanten. Toen hij voor zichzelf begon, kocht hij bij alle merken in. "We vernieuwen nog wel," zegt dochter Claire Raemdonck, "maar we hebben nog te veel liggen." Zo hangt aan een van de zijwanden nog een hele collectie messingvergulde badkameraccessoires - spiegels, handdoekhouders, zeepbakjes, allemaal met zwanen- of dolfijnmotief - die destijds ook al in de winkel in Jette geëxposeerd werd, maar die door de forse prijs nooit verkocht raakte. Voor wie een andere stijl verkiest, is er nog een Italiaanse badkamerset in glas uit de jaren 1970. Jammer genoeg ontbreekt het tablet. Wat verderop hangen typische jarenzeventig-voordeurgrepen in kleurrijk email en het restant van een chique Franse collectie deurklinken in brons, waarvan de prijs in Belgische frank nog vermeld wordt: 7.763 frank per paar. De firma's die deze producten ooit maakten, zijn verdwenen. Bijbestellen kan dus niet.
De prachtige messing schakelaars, die boven tentoongesteld worden, kunnen ook niet meer geleverd worden omdat het binnenwerk niet meer gemaakt wordt. In de vitrine heeft Raemdonck nog een flinke voorraad openhaardattributen, van blaasbalg en spatscherm tot koperen pook en schep. "Die verkochten goed in de tijd dat er nog geen cassettes bestonden," zegt Claire Raemdonck. De serie wandlampjes in de vorm van kandelaars die langs de trap hangt, dateert dan weer van het pre-halogeentijdperk. Een deel van de opslag werd vernield bij een overstroming, twee jaar geleden. In de kelder lagen trapleuningen in koord en houten en ijzeren gordijnroedes. "Die gordijnroedes waren kromgetrokken of begonnen te roesten. We hebben ze allemaal moeten weggooien."
Raemdonck verkoopt zowel aan particulieren als aan architecten, decorateurs, antiquairs, schrijnwerkers en restaurateurs. Wie een herenhuis of een kasteel opknapt, kan hier schatten ontdekken. En voor dingen die niemand nog kan bekoren, heeft Raemdonck sinds enige tijd ook een gegadigde gevonden: de filmwereld. "Decorbouwers komen hier voor klinken uit de jaren 1960 of 1970, voor een grote koperen bel, of voor oude schakelaars die niet meer hoeven te werken. Voor ons is het spijtig dat wij met al die stock zijn blijven zitten, voor hen is het een geluk."
:: Raemdonck, Sint-Lambertusplein 19, 1020 Laken, 02-479.07.82
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.