Goed Gerief: Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
10/08/2007
U hebt uw geld gespendeerd aan de koopjes in de Zara en de costa's in het zuiden en het zal u benieuwen wat u nog met uw resterende vrije tijd kunt doen nu het niet meer consumeren of constant insmeren mag zijn? Begeef u dan naar de Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek (HOB). U zult verbaasd staan hoeveel tips men u daar aan de hand kan doen, en voor hoe weinig geld.

Om te beginnen kunt u al enige tijd in de bibliotheek zelf doorbrengen. Nu het aantal pendelaars dat er op het spitsuur binnenvalt fel gedaald is, en van de jongeren die hier zogezegd komen studeren alleen nog diegenen overblijven met een werktaak of een tweede zit, is het in het filiaal op het Muntplein al heel wat minder hectisch. Zo hebt u alvast meer kans om een van de computers te pakken te krijgen om wat op te surfen.

Maar zeker zo interessant is het grote aanbod kranten en tijdschriften dat op de gelijkvloerse verdieping zomaar ter inzage klaarligt. De HOB heeft niet alleen een abonnement op alle binnenlandse, maar ook op heel wat buitenlandse kranten - tot de Turkse Milliyet en de Arabische krant Al Hayat toe. Ook tijdschriften zijn er uit verschillende landen en over alle onderwerpen. Humo, Knack, Evita en Elle, maar evengoed Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer, het cultuurtijdschrift Ons Erfdeel, het tijdschrift voor beeldende kunsten (H)ART, een muziektijdschrift als Mojo, zakenmagazines als The Economist en Business Weekly, of Angelsaksische monumenten als The New Yorker en The Times Literary Supplement.

En hebt u de voorbije edities van Brussel Deze Week te snel met de patattenschillen in de vuilnisbak gedraaid? Ook die houden ze hier een paar weken voor u bij. Het internationale karakter van het aanbod is ook terug te vinden in de fictie-afdeling waar rekjes met boeken in het Arabisch, Pools, Portugees, Roemeens, Russisch, Spaans of Turks te vinden zijn. Wie die talen al kent, maar nog moeite heeft met het Nederlands, vindt in de fictieafdeling een rek waar de romans zijn samengebracht die in een eenvoudige taal zijn geschreven. Wie wel Nederlands kan maar last heeft met te kleine lettertjes, kan kiezen uit de groteletterboeken, en vindt boven op de eerste verdieping boeken om Nederlands te leren of te oefenen. Voor wie helemaal niet kan lezen, zijn er de dvd's (met heel wat auteursfilms) en cd's. Daarvoor moet je wel een kleine bijdrage per item betalen, maar voor de vakantiemaanden werd het tarief voor cd's gehalveerd van 0,50 naar 0,25 euro. Voor snelle lezers is er dan weer de afdeling 'Sprinters' vlakbij de balie: daar liggen de recente uitgaven, de nieuwe Eppink en de nieuwe Eggers, zeg maar, die je maar een week mag houden en ook maar voor een week mag verlengen.

Onnodig te zeggen dat in de non-fictieafdeling de handboeken voor een creatieve vakantie in eigen huis voor het grijpen liggen. Tuin-, kook-, sport-, knutsel- en andere vrijetijdsboeken kunnen daar allemaal voor dienen. Nog interessanter in dat opzicht is de afdeling met boeken en brochures over Brussel. Die schat aan informatie vind je in geen enkele boekhandel. En voor wie dan toch nog op reis gaat, bouwde de bib in de fictie-afdeling een apart standje met romans en verhalenbundels over steden. Op de non-fictie-afdeling vindt u dan de bijhorende reisgidsen. Een gouden tip voor mensen die lang onderweg zijn: de luisterboeken op cd, die je in de auto of op de discman kunt afspelen. U vindt ze op de volwassenenafdeling maar ook in de jeugdbibliotheek. Lidmaatschap van de HOB kost 5 euro voor een jaar en is gratis voor wie jonger is dan achttien.

:: Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek - Muntplein 6, 1000 Brussel, 02-229.18.40, info@hob.be
Open: za & ma 12 > 17.00, dinsdag > vrijdag 10 > 20.00, zondag (& 15.8) gesloten

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni