Minister Didier Gosuin (Défi) van Economie en Werk wil de subsidies voortaan toekennen volgens objectieve criteria en met een jury. “Vroeger was het zo dat wie de minister kende, geld kreeg. Dat moet gedaan zijn.”
Gosuin: 'Toekenning subsidies wordt gedepolitiseerd'
Gosuin heeft jaarlijks een pot van vijf miljoen euro aan subsidies te verdelen onder vzw’s en bedrijven die de economie en tewerkstelling binnen het gewest proberen te stimuleren. Tot dusver werd deze pot zo’n beetje à la tête du client verdeeld. “Er waren geen duidelijke criteria en de politiek bepaalde wie wat kreeg,” zegt de minister.
‘Geen cliëntelisme’
Volgens hem getuigt het niet van goed bestuur om ‘links en rechts drie- of vierduizend euro’ uit te delen. “Er moet een vaste procedure zijn.”
Dus voerde hij een minimumbedrag - 5.000 euro - in en nieuwe regels. Er kwam een ‘uniek dossier’ per vzw zodat nu bijgehouden wordt wie wat krijgt.
Bovendien wil Gosuin niet meer dat politici over de subsidies beslissen. “De administratie moet het doen, bijgestaan door een jury van experten. Zo wordt de toekenning van de subsidies ontdaan van alle politieke invloed. Middelen beschikbaar stellen en doelen uitzetten, dat is de taak van de politiek. Ik wil niet aan cliëntelisme doen.”
Vanaf nu zijn er duidelijke inhoudelijke criteria. “Bovenal geldt: wie hetzelfde doet als de administratie, krijgt niets. Het heeft geen zin om subsidies te geven aan vzw’s die het werk doen van Atrium, Impulse Brussels of Actiris. Het project moet op zijn minst complementair zijn en bijvoorbeeld focussen op tewerkstelling van vrouwen of studenten. Ook heeft het geen zin om dubbels te ondersteunen, Ichec èn ULB bijvoorbeeld, die beide aan bedrijfsbegeleiding doen.”
Niet meer elk jaar
Grote vernieuwing is dat er acht thematische projectoproepen komen voor de verdeling van de subsidies, telkens met een gespecialiseerde jury. Eén thema - bedrijfsbegeleiding - blijft de komende jaren onveranderd. Hiervoor trekt Gosuin dit jaar 1.500.000 euro uit, het grootste budget. De vzw’s die rond dit thema werken, zoals het Centrum voor Ondernemingen in Moeilijkheden, zullen niet meer elk jaar opnieuw een subsidieaanvraag moeten doen. Ze krijgen een soort erkenning die drie jaar geldig blijft.
Technisch materiaal
De andere thema’s zullen elk jaar variëren. In 2016 is er bijvoorbeeld 400.000 euro voor projecten rond jongeren en ondernemerschap, 300.000 voor initiatieven die de winkelbuurten in de vijfhoek aantrekkelijker moeten maken, 700.000 euro voor projecten die discriminatie op de arbeidsmarkt moeten tegengaan en 900.000 voor technisch materiaal voor scholen. Dit laatste potje zal Gosuin niet zelf besteden. Hij geeft het geld aan de VGC en de Franse Gemeenschap, die het moeten verdelen onder technische scholen. “Dat is een stuk eenvoudiger,” aldus de minister.
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.