Verbrandingsoven vuilniswagen

Gosuin wil experimenteren met 4-dagenweek bij Net Brussel

© brusselnieuws.be
01/12/2015

Als het van Brussels minister van Economie Didier Gosuin (Défi) afhangt, kunnen werknemers van Net Brussel binnenkort overstappen op een werkweek van vier dagen. De minister hoopt op die manier 500 banen voor laaggeschoolden te scheppen.

"We vertrekken van de vaststelling dat er steeds minder jobs zijn voor laaggeschoolden", zegt woordvoerster Pauline Lorbat aan brusselnieuws.be. "Denk maar aan de selfscan in de supermarkten, of de computerstem bij callcenters. Tegelijk zijn veel van de 100.000 Brusselse werklozen laaggeschoold."

Om de torenhoge werkloosheid terug te dringen, wordt al langer ingezet op stages en opleidingen. Dat zorgde al voor een daling van de (jeugd)werkloosheid. Maar Gosuin overweegt ook een andere piste: de 4-dagenweek. "Door mensen minder lang te laten werken, kunnen we bijkomende jobs creëren voor laaggeschoolden", luidt de redenering.

Zonder loonverlies
Werknemers zouden moeten kunnen overstappen van een traditionele 5-dagenweek naar een werkregime van 4 dagen, zonder loonverlies. Aangezien de privésector weigerachtig is, denkt de minister aan een experiment bij Net Brussel. Bij de netheidsdienst van het Gewest, die instaat voor de vuilnisophaling, werken om en bij de 2.500 mensen, voornamelijk laaggeschoolden. Door over te schakelen op een 4-dagenweek zouden er 400 tot 500 jobs kunnen bijkomen.

Gosuin overlegt momenteel met staatssecretaris voor Netheid Fadila Laanan (PS) over het voorstel. Daarna moet ook de voltallige regering zich nog uitspreken. Het is de bedoeling dat de maatregel budgettair neutraal is. Dat kan omdat minder uitkeringen moeten worden betaald aan werklozen, maar ook omdat de federale regering de patronale bijdragen wil verlagen.

De verlaging van de patronale bijdragen zou ook privébedrijven over de streep kunnen trekken, hoopt Gosuin. In Frankrijk en Zweden zijn bepaalde bedrijven vrijwillig meegestapt in systemen van arbeidsduurvermindering.

"Het is niet de bedoeling om een lineaire maatregel in te voeren, zoals Frankrijk heeft gedaan met de 35-urenweek", klinkt het nog. "We zullen het bekijken per sector en per functie. In ziekenhuizen is het bijvoorbeeld onhaalbaar omdat er nu al een gebrek aan verpleegsters is."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni