De vrijdagse markt aan de Koninklijke Sinte-Mariastraat dreigt volgend jaar in november opgedoekt te worden. “Er zijn de komende jaren zoveel wegenwerken in die buurt,” zo verantwoordt de gemeente Schaarbeek de beslissing.
Grootste Schaarbeekse markt dreigt te verdwijnen voor wegenwerken
De markt op de Koninklijke Sinte-Mariastraat is de grootste van Schaarbeek. Elke vrijdag staan er tussen de Koninklijke Sinte-Mariakerk en het gemeentehuis van Schaarbeek – een strook van 900 meter lang – meer dan negentig vaste marktkramers en nog een schare occasionele.
Anderhalve maand geleden kregen de marktkramers een aangetekende brief van de gemeente waarin het einde van de markt werd aangekondigd tegen 1 november 2020. “Ze hebben dus wel de procedure gerespecteerd, één jaar vooropzeg,” zegt Rudy Vannieuwenhuyze, een Vlaamse marktkramer die al sinds 1985 met zijn kraam in kinderkleding op de markt staat. “Maar het is broodroof voor ons.”
Wegenwerken
Bij de gemeente klinkt het dat een reeks wegwerkzaamheden aan de basis ligt van de beslissing. “In de ruime perimeter rond de Koninklijke Sinte-Mariastraat zijn er de komende vijf jaar tal van werven gepland. Zo bijvoorbeeld aan het Liedtsplein, de Louis Bertrandlaan en het Collignonplein,” zo laat het kabinet van schepen van Handel Lorraine de Fierlant (LB) weten. “Het begint op 1 november 2020 met rioleringswerken van Vivaqua in de Koninklijke Sinte-Mariastraat. En daarna heb je natuurlijk de aanleg van de metro Noord. Om de mobiliteit te verzekeren in de wijk kon de markt niet blijven bestaan.”
Vannieuwenhuyze vindt het een vreemde argumentatie. “Ik sta ook op de markt in Jette, daar hebben we ook drie jaar werken achter de rug. Er zijn aanpassingen geweest, maar de markt is wel altijd doorgegaan.” Hij begrijpt niet waarom de rioleringswerken in de Koninklijke Sinte-Mariastraat niet per stukjes van vijftig meter kunnen gebeuren zodat de handelaars op vrijdag hun kramen in de rest van de straat kunnen opbouwen. “En wat die andere werven betreft. Het is toch niet omdat er drie kilometer verder wegenwerken zijn, dat deze markt afgeschaft moet worden.”
Dalende kwaliteit
Vannieuwenhuyze vermoedt dat ook de dalende kwaliteit van de markt met de beslissing te maken heeft. “Al jaren wordt hier geen enkel reglement nageleefd. Er zijn diefstallen, er worden geheelde en illegale goederen verkocht, sommige marktkramers zijn wettelijk niet in orde. Maar er is geen enkele controle. Een groot verschil met de markt in Jette, waar wel toezicht is.”
Samen met de andere marktkramers richtte Vannieuwenhuyze een actiecomité op, dat een advocaat in de arm nam.
Onder druk van de handelaars heeft schepen de Fierlant ondertussen beslist om toch na te denken over een oplossing. “We hebben een jaar de tijd om te kijken of er alternatieven te vinden zijn,” meldt haar kabinet. “Daartoe gaan we in dialoog met de buurtbewoners, met de marktkramers en met hun klanten. Maar op dit moment kunnen we nog niets beloven. Het is een hele grote markt, niet makkelijk om te verplaatsen en te herdenken.”
Woensdagavond trekken de marktkramers naar de gemeenteraad voor een interpellatie over de kwestie.
Lees meer over: Schaarbeek , Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.