Hogeschool en universiteit in één
De hertekening van het Nederlandstalige hoger onderwijs in Brussel begon vorig jaar, toen Vlaams minister Frank Vandenbroucke (SP.A) zijn nieuwe financieringsmodel bekendmaakte. In Brussel is er te veel versnippering en onderlinge concurrentie, stelde de minister. En de KU Brussel, met zijn 350 studenten, vond hij te klein om levensvatbaar te zijn. Daarop besloot hij de opleidingen wijsbegeerte, geschiedenis, politieke en communicatiewetenschappen op te doeken. Ook verliest de universiteit haar basisfinanciering. De KU Leuven was echter meteen bereid om bij te springen. Ten slotte werd afgesproken dat de KU Brussel, samen met andere katholieke hogescholen, zou opgaan in een grotere instelling zodat economische en taal- en letterkundeopleidingen ineengeschoven konden worden met die van de hogescholen.
Deze week ondertekenen KU Brussel, Ehsal, Vlekho en Honim, nu goed voor een kleine zesduizend studenten, een intentieverklaring om te integreren tot één instelling. Het is de formele bekrachtiging van een intensief proces dat al maanden aan de gang is. De NBI zal bestaan uit KU Brussel en Ehsal, die beide hun rechtspersoonlijkheid behouden. "Zelf krijgt de NBI voorlopig geen rechtspersoonlijkheid," zegt Dirk De Ceulaer, directeur van Ehsal en voorzitter van het integratiecomité. "KU Brussel en Ehsal behouden hun rechtspersoonlijkheid omdat twee universiteiten geen deel kunnen uitmaken van een en dezelfde universitaire associatie. Ik had het liever anders gezien, maar dat was politiek niet haalbaar. De KU Brussel zal de jure dus geen lid zijn van de Leuvense Associatie, de facto wel. Tussen KU Brussel en Ehsal is er ook eenheid van visie en van financiën, en de samenstelling van hun raad van bestuur zal identiek dezelfde zijn."
De departementen Vlekho en Honim worden losgeweekt van de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst en gaan op in Ehsal. "Maar alle opleidingen blijven bestaan," verzekert De Ceulaer.
De NBI wordt dus een combinatie van universiteit en hogeschool en is in dit opzicht uniek. De opleidingen worden ingedeeld in twee grote onderwijsgroepen. De groep academisch onderwijs met de faculteiten economie en management, rechten en taal- en letterkunde enerzijds, en de groep professioneel onderwijs met gezondheidszorg, handelswetenschappen en bedrijfskunde, onderwijs en sociaal-agogisch werk anderzijds. Ze zullen verspreid zitten over zes campussen. "Daar gaan we wellicht in snoeien, zes in te veel."
Frans
Eind september zullen de eerste veranderingen zichtbaar zijn. Op de gezamenlijke academische opening wordt de nieuwe naam bekendgemaakt, NBI is nog maar een werknaam. Ook de namen van de twee partners veranderen wellicht. De studenten taal- en letterkunde van de KU Brussel krijgen ook niet langer les in de gebouwen aan de Vrijheidslaan, ze verhuizen naar de campus van Vlekho in de Koningsstraat. Op die campus worden dan zowel professionele als academische bachelors en masters gegeven. "De opleidingen zijn gescheiden, maar het is de bedoeling om veel colleges gezamenlijk te geven en samen aan onderzoek te doen," aldus De Ceulaer. Hij rekent erop dat minister Vandenbroucke zijn fiat geeft voor een academische opleiding Frans - de KU Brussel heeft totnogtoe alleen Nederlands, Engels en Duits. "Frans is een evidente aanvulling. We hebben zoveel geschrapt, het zou onbegrijpelijk zijn als we dat er niet bij zouden krijgen." Vanaf 2008-2009 worden ook alle economische opleidingen samengevoegd.
"Nu heeft de KU Brussel economische wetenschappen, toegepaste economische wetenschappen en handelsingenieur, het Vlekho biedt handelswetenschappen aan, Ehsal handelswetenschappen en handelsingenieurs. Daarvan blijven één opleiding handelsingenieur en één opleiding handelswetenschappen over, allemaal op de campus Stormstraat. Als dat geen rationalisering is..." De diploma's van deze economische opleidingen worden uitgereikt door KU Brussel en Ehsal samen. Wordt op die manier geen voorschot genomen op de academisering van de hogeschoolopleidingen? De Ceulaer: "Wij werken met een voorlopige accreditatie. Pas in 2013 volgt een definitieve uitspraak over het niveau van de opleiding. Maar wij zijn er zeker van dat we het halen. We hebben nu al een academisch profiel en een academische output, en we gaan alleen maar crescendo."
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.