Hoog Chinees bezoek aan project duurzame energie

Lieven Bulckaert
© Brussel Deze Week
30/09/2006
Eind vorige week bezocht Zeng Peiyan, de vicepremier van de Chinese Volksrepubliek, het Huis van de Hernieuwbare Energie in de Aarlenstraat. Dat project werd bedacht en gerealiseerd door de Brusselse ingenieursgroep 3E.

De drie E's in de naam van de groep verwijzen naar economie, ecologie en energie. Maar op het hoofdkwartier in de Verenigingsstraat, op een boogscheut van de Congreskolom, beweren de leden van de multidisciplinaire denktank: "Je moet je niet blindstaren op die magische drie-eenheid. Wij proberen maatschappelijk bewust rond te lopen, en we denken van in de conceptfase mee met bouwheren - meestal in de dienstensector -, die hun energieverbruik zowel in de nabije als in de verre toekomst in kaart willen brengen."

Grootste vervuiler
De Chinese vicepremier Peiyan kwam als het hoofd van een twintigkoppige delegatie van toppolitici en -zakenlui. In zijn land is Pei­yan de hoofdverantwoordelijke voor alle grote economische projecten, voor milieubescherming, stadsplanning en informatica. De man staat voor gigantische uitdagingen. Zijn land, met meer dan 1,3 miljard inwoners, zal binnenkort een groter aandeel hebben in 's werelds luchtvervuiling dan de VS. Van de tien meest vervuilde steden op Aarde liggen er vijf in China. De eerstkomende vijftien jaar zal het land meer dan dertig miljard kubieke meter gebouwen optrekken - dat is meer dan alle geürbaniseerde zones van de Europese Unie samen. China ratificeerde het protocol van Kyoto, maar het land is niet gebonden aan bepaalde streefdoelen.

De groep 3E is nu al in twintig landen actief en richt zich nu dus ook op China. De nadruk ligt op windenergie, zowel voor de kust als landinwaarts, en op gebouwen met laag energieverbruik. Geert Palmers, een van de stichters van het studiebureau, licht toe: "Kantoor- en andere gebouwen worden nog al te vaak opgetrokken met weinig aandacht voor de energetische aspecten. Op het niveau van het concept kunnen zowel woon- als kantoorgebouwen nog grondig geoptimaliseerd worden." De kritiek dat je uit alternatieve energiebronnen maar een miniem percentage van de benodigde energie kunt halen, vindt Palmers totaal onterecht: "Je kunt niet verwachten dat een technologie waarin de overheid nog maar sinds kort een beetje begint te investeren, de plaats van een gevestigde technologie kan innemen; een technologie overigens die al vijftig jaar lang mag rekenen op alle mogelijke steun en publieke onderzoeksgelden. Ook als een nieuwe technologie succesvol blijkt te zijn, zal de ontwikkeling ervan heel wat tijd vergen. Als alle vormen van hernieuwbare energie samen worden beschouwd en we houden op een eerlijke manier rekening met de factor tijd, dan komen we bij totaal andere percentages uit. Het energieprobleem moet je over een periode van decennia proberen op te lossen."

3E ontwierp in Brussel onder meer de thermische installaties van de residenties Adolphe Max en Grétry en die van het zwembaden Victor Boin en Calypso.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni