Horeca Brussel bereidt een gerechtelijke procedure voor tegen auteursrechtenorganisatie Sabam. Volgens de horecafederatie moeten horecazaken nog steeds betalen voor muziek, ook al is de horeca dit jaar grotendeels dicht gebleven. “Als we muziek spelen, willen we wel betalen”, klinkt het bij Horeca Brussel.
Horeca Brussel naar rechtbank tegen Sabam: ‘We betalen alleen als we ook muziek spelen’
Handelaars die muziek draaien, moeten daar ook voor betalen. Tot vorig jaar verliepen die betalingen via Sabam voor de auteursrechten en via SIMIM voor de billijke vergoeding. Sinds dit jaar is er één factuur via het platform Unisono, waar beide organisaties deel van uitmaken. Zo kreeg uitbater van cocktailbar The Green Man Godfied De Vidts deze maand de jaarfactuur, voor zijn bar een bedrag van 711 euro.
“En dat terwijl mijn zaak van 14 maart tot 8 juni verplicht gesloten was, en nu opnieuw. Ik heb uitgerekend dat mijn zaak al 176 dagen dicht is geweest”, zegt De Vidts. “55 procent van die factuur wil ik wel betalen, maar niet het volledige jaarbedrag.”
Horeca Brussel: ‘Maffiapraktijken’
Volgens Horeca Brussel is De Vidts niet alleen en krijgen ook andere leden nog facturen voor de muzieklicenties. “Wij gaan daar helemaal niet mee akkoord. De handelaars hebben geen inkomsten en spelen ook geen muziek, want de sector ligt plat”, vertelt penningmeester Fabian Hermans.
De Brusselse horecaprocedure bereidt nu een gerechtelijke procedure voor tegen Sabam. “Wij hebben verschillende keren geprobeerd om met hen te praten, maar dat draait steeds op niets uit. Als zij vragen om te betalen, heb je geen keuze. Dat zijn maffiapraktijken.”
Sabam sloot aan het begin van de eerste lockdown een akkoord met de verschillende horecafederaties. Zo hebben horeca- en handelszaken de mogelijkheid gekregen om dit jaar minder auteursrechten te betalen, ter waarde van één maand. “Dat is onvoldoende. Wij willen een vermindering van minstens zes maanden”, aldus Hermans. “Voor de periodes waarin we wel muziek spelen, willen we wel betalen. Dat is toch logisch?”
'Facturatie opgeschort'
Bij Sabam reageert men verrast op de uitspraken van Horeca Brussel. Naast de solidariteitsbijdrage van één maand zijn er nog andere tegemoetkomingen voor de getroffen zaken, klinkt het. “Voor de billijke vergoeding kunnen zaken die langer dan drie opeenvolgende maanden gesloten zijn overschakelen naar een seizoensgebonden tarief”, zegt Sabam-woordvoerder Olivier Maeterlinck. Op die manier wordt de billijke vergoeding berekend op basis van het aantal maanden van effectieve uitbating.
“Bovendien is de facturatie momenteel opgeschort. Sinds het begin van de tweede lockdown sturen wij geen facturen meer uit”, aldus Maeterlinck. Wie wel nog een factuur ontvangt, raadt hij aan om contact op te nemen via het platform Unisono. “Wij spreken constant met de horecafederaties en de gesprekken lopen nog. In Brussel is het probleem dat we geconfronteerd worden met een tweede federatie die nu is opgericht.”
Lees meer over: Brussel , Economie , horeca , Horeca Brussel , Sabam
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.