Met 85 van de ongeveer 180 banen die op de tocht staan in het Brusselse vijfsterrenhotel Steigenberger Wiltcher’s, rijst de vraag hoe het gesteld is met andere hotels in ons Gewest. Yves Fonck, vice-president van de Brussels Hotel Association, vreest dat ook andere hotels zullen moeten herstructureren. "Hotels die met een te groot personeelsbestand zitten, zullen werknemers moeten laten gaan."
Hotelfederatie vreest nog meer herstructureringen: 'Hotels zullen moeten snoeien'
Dat de coronacrisis zwaar weegt op de horeca is geen geheim. Nu cafés en restaurants stilaan overstappen op een relance, kan men voorzichtig de schade beginnen inhalen. Toch zien we dat hotels nog steeds op hun honger blijven zitten. Dat wordt nu bevestigd door het Brusselse vijfsterrenhotel Steigenberger Wiltcher’s.
Het hotel zag zich door de coronacrisis genoodzaakt om hun personeelsbestand zo goed als te halveren. Zo’n 85 van de ongeveer 180 banen staan er nu op de helling. “Het was een moeilijke beslissing die we negen maanden geleden niet durfden nemen, maar we hebben geen andere keuze”, zegt Michel Cottray, algemene manager van het hotel, verontwaardigd.
In normale tijden is het vijfsterrenhotel gekend als een trekpleister voor internationale zakenmensen. “Maar naast de NAVO-top het voorbije weekend, heeft ons hotel in een periode van vijftien maanden amper nog zakenmensen ontvangen”, zegt Cottray. “Deze week bedraagt onze bezettingsgraad bijvoorbeeld maar acht procent”, klinkt het.
Hoge kosten tegenover lage bezettingsgraad
De kosten blijven daarentegen wel oplopen. “Wij hebben een groot hotel, dus dat vraagt ook om grotere investeringen. Het zal zeker nog tot 2024 duren voor de schade volledig hersteld zal zijn.”, zegt Cottray. “Wij ontvangen wel overheidssteun, maar dat bedraagt niet meer dan vijf procent van ons normaal inkomen”, klinkt het.
En dat ook andere hotels kreunen onder de coronamaatregelen, is iets wat ook de Brussels Hotels Association (BHA) al langer in het vizier heeft. “Anders dan cafés en restaurants, draaien hotels vooral omzet dankzij toerisme, maar dat is door de crisis grotendeels weggevallen”, zegt Yves Fonck, vice-president van Brussels Hotels Association. “De bezetting van Brusselse hotels van januari tot juni bedroeg gemiddeld twaalf procent. Dit jaar is de hotelsector er zelfs erger aan toe dan het jaar voordien, en tijdens de zomer verwachten we ook weinig activiteit”, klinkt het.
Herstructureringen
Het zijn volgens Fonck vooral de hoge kosten die hoteleigenaars de das omdoen. “We hebben het dan bijvoorbeeld over de personeelskosten. De tijdelijke werkloosheidsuitkering werd in 2020 grotendeels betaald door de overheid, dat is in 2021 niet meer het geval. En dan is er naast leningen en investeringen, ook nog de onroerende voorheffing.”
Steigenberger Wiltcher’s is volgens Fonck niet het enige hotel in Brussel dat herstructureringen zal moeten doorvoeren. “Faillissementen zie ik niet meteen gebeuren, maar hotels die met een te groot personeelsbestand zitten, zullen werknemers moeten laten gaan. In andere hotels ziet men het personeel vrijwillig vertrekken naar andere sectoren.”
Het baart Fonck dan ook zorgen dat het personeel niet zal willen terugkeren. “Daarom is het belangrijk de Brusselse Horeca Federatie samen met hotels een campagne starten om de hotelsector weer ‘sexy’ te maken.”
Tegen onderaannemers
De vakbonden van luxehotel Steigenberger Wiltcher's, waar 85 banen verdwijnen, laten vrijdag weten zich maximaal te zullen verzetten tegen het inzetten van onderaannemers in de schoonmaak- en cateringafdeling. "Dit hotel heeft enorme exploitatiekosten, maar vandaag stelt de groep ons een nieuw concept voor waardoor er een aantal onderaannemers in het hotel komen, en dat willen we niet", zegt Xavier Muls, permanent secretaris voor de liberale vakbond ACLVB.
"Dit druist in tegen het hotelmodel, zeker in een vijfsterrenhotel (...) Als er onderaannemers zijn, dan willen we garanties dat we niet te maken hebben met "maffia-achtige onderaannemingen." De onderhandelingen tussen vakbonden en directie zullen verschillende maanden duren.
Lees meer over: Brussel , Economie , Hotel , Steigenberger Wiltcher's , Yves Fonck , Brussels Hotel Association