Huizenprijzen dalen voor eerst sinds 1995
Een appartement met een doorsnee oppervlakte en ligging kostte vorig jaar gemiddeld 225.000 euro, becijferde de Unie. Bij een goede ligging stijgt die prijs naar 295.000 euro, terwijl in een mindere buurt gemiddeld 145.000 euro wordt betaald (onderhandse verkoop).
Bij eengezinswoningen liggen de gemiddelde prijzen voor minder goede, doorsnee en prima ligging respectievelijk bij 230.000, 335.000 en 445.000 euro.
Opmerkelijk: in 2009 daalden de prijzen voor huizen en appartementen voor het eerst sinds 1995. Eengezinswoningen werden vorig jaar 4 procent goedkoper. Voor appartementen is er een daling van 2,4 procent. (Lees verder onder de grafiek)
Grafiek: Onderhandse verkoop van appartementen in het Brussels Gewest 1978-2009
De Unie maakte haar berekening op basis van de verkoop van 700 huizen in het Gewest die haar leden ook bezochten en analyseerden. De cijfers van de Unie verschillen dan ook van die van de FOD Economie, die bijvoorbeeld geen inschatting maakt van de kwaliteit van de woning in kwestie.
Goedkoop goedkoper, duur duurder
De ene eengezinswoning is de andere niet. "Huizen met een
doorsnee ligging werden 4 tot 5 procent goedkoper", vertelt Marc Dekeuleneer
van de Unie in Le Soir. "Minder goed gesitueerde huizen werden zelfs 8 procent
goedkoper. En huizen met de beste ligging, in het zuiden en zuid-oosten van
Brussel zagen hun prijzen vorig jaar stijgen."
Ook bij appartementen zijn er nuances. Zo steeg de prijs voor studio's en éénkamerappartementen wel degelijk in 2009.
Ondanks de dalende trend in Brussel liggen de prijzen voor gelijkaardige huizen in de Rand volgens de Unie nog altijd een derde lager. De huizenprijzen blijven dus de stadsvlucht in de hand werken volgens de Landmeters-Experten.
De Unie wijst erop dat de uitbouw van het Gewestelijk Expresnet die stadsvlucht nog meer kan stimuleren. "In de buurt van de toekomstige GEN-stations wachten de verkavelingen nu al op 17.000 nieuwe woningen, die 40.000 tot 50.000 mensen kunnen opvangen", zegt Dekeuleneer.
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.