Iriskoepel op zoek naar 20 miljoen euro extra

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
05/09/2007
Het worden beslissende maanden voor de Irisziekenhuizen, de hoofdstedelijke openbare ziekenhuizen. De Iriskoepel moet nog altijd een nieuwe gedelegeerd bestuurder vinden, en ook de voorzitter, Yvan Mayeur (PS), heeft begin juli zijn ontslag aangekondigd. Eind september begint bovendien de bespreking van een rapport over Iris: er moet opnieuw (veel) geld op tafel komen.

De parlementaire commissie Gezondheid-Sociale Zaken begint op 26 september met de bespreking van een rapport over de werking van de Irisziekenhuizen. Dat rapport is uitermate kritisch voor het beheer van de openbare ziekenhuizen.

Jean-Luc Vanraes is fractievoorzitter van Open VLD en uit al jaren zijn ongenoegen over het beheer van de openbare ziekenhuizen. Nu heeft hij de toezegging van minister-president Charles Picqué (PS) dat alle vragen die in de commissie zullen worden gesteld, ook een antwoord krijgen. Dat was niet het geval toen Mayeur naar het parlement geroepen werd om tekst en uitleg te geven. "Er gaan knopen doorgehakt moeten worden, de ontsporingen zijn te groot," zegt Vanraes.

Zo is er voor de negen eerste maanden van 2006 een tekort van 20 miljoen euro, bovenop de tien miljoen euro die de regering de Irisziekenhuizen sinds 2003 jaarlijks toestopt. Bij de oprichting van de Iriskoepel in 1995 heeft de regering ook al 50 miljoen euro schulden van de openbare ziekenhuizen overgenomen. De regering nog eens vele miljoenen euro's laten ophoesten is een mogelijkheid, maar voor Vanraes is dat geen optie, want dat zou concurrentievervalsing ten aanzien van de private ziekenhuizen betekenen. Een andere mogelijkheid is dat de ziekenhuizen van de Stad Brussel - die het zwaartepunt van Iris vormen - uit de Irisstructuur gelicht worden, maar dat zou volgens Vanraes het einde van Iris betekenen.

Een faillissement van Iris met overname van de structuur door het Gewest (nu zijn de openbare ziekenhuizen nog altijd OCMW-ziekenhuizen) is een derde mogelijkheid. Vanraes: "Dat zou betekenen dat het Gewest 'OCMW speelt' voor de ziekenhuizen, en dat de openbare ziekenhuizen alleen aanbieden wat er op de 'markt' ontbreekt of waarin de Brusselse openbare ziekenhuizen nu al beter zijn. Bordet is een gerenommeerd ziekenhuis voor kankerbehandeling, dus moet Bordet blijven." Aanbieden wat niet voorhanden is: dat is wat het Antwerpse OCMW volgens Vanraes na een grondige audit doet. Die optie draagt de persoonlijke voorkeur van Vanraes weg.

Maar Iris heeft zich volgens Vanraes ook niet aan een rist andere afspraken gehouden, en ook daarover moet gepraat worden. Zo is er een overeenkomst met de ULB, maar niet met de VUB, wat een rem zet op de tweetaligheid. Er is, tegen de afspraken in, ook een toename van personeel terwijl het aantal patiënten niet gestegen is. Vanraes wil ook dat artsen een exclusiviteitscontract met de Irisziekenhuizen sluiten, want: "Het gaat toch niet op dat een aandoening vastgesteld wordt in een openbaar ziekenhuis en dat dezelfde arts de patiënt voor de operatie doorverwijst naar een privéziekenhuis?"

En dan rest er nog de overname van de Kliniek César de Paepe, een overname die een bijkomende last betekent en die zonder audit is gebeurd.

Eerstdaags moet ook de nieuwe raad van bestuur samengesteld worden en moet Iris eindelijk een nieuwe gedelegeerd bestuurder krijgen, tweeënhalf jaar na het ontslag van de vorige baas. Dat dit zo lang geduurd heeft, is voor Vanraes een teken aan de wand.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni