KBC Brussels Dansaert

KBC Brussels: 'Niet enkel voor expats'

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
18/03/2015

KBC wil zijn marktaandeel in de hoofdstad flink vergroten. Daarom heeft de bank- en verzekeringsgroep KBC Brussels opgericht.

K BC mag dan een dominante positie hebben in Vlaanderen, in Brussel bedraagt het marktaandeel van de bankverzekeraar amper 12 procent. Dat komt, zo zegt Daniel Falque, CEO van KBC in België, doordat de bank het Brussels Gewest enigszins verwaarloosd heeft.

De groep heeft in Brussel maar een ‘beperkt’ aantal kantoren, aldus Falque: negenendertig van KBC en negen van de Franstalige dochter CBC. Beide hadden tot hiertoe niet echt een gezamenlijke strategie.
Gevolg is dat de bank weinig zichtbaar is in het Brusselse straatbeeld. “We zijn veel minder bekend dan onze concurrenten,” zo klinkt het. En dat terwijl het groeipotentieel in Brussel, met zijn snel groeiende bevolking en vele startende bedrijven, groot is.

From scratch
Dus moest er iets veranderen. Sinds januari opereren de Brusselse KBC- en CBC-kantoren en ook de zelfstandige verzekeringsagenten onder de gezamenlijke merknaam KBC Brussels, op zijn Engels uitgesproken.

Over de nieuwe naam werd lang gebakkeleid. Het moest iets nieuws zijn, iets dat internationaal zou klinken want KBC heeft in de hoofdstad soms toch last van zijn uitgesproken Vlaamse imago. Maar ‘KBC’ moest in de naam blijven om de band met de groep duidelijk te maken en ook de Nederlandstalige klanten niet af te stoten.

Hoewel geen afzonderlijke juridische structuur wordt KBC Brussels wel een aparte organisatie, met een eigen CEO, Damien Van Renterghem, en een autonoom managementteam dat een eigen commercieel beleid zal voeren. KBC Brussels zal vanaf juni zelfs een eigen hoofdkantoor hebben, in de Wetenschapsstraat in de Europese wijk.

Kers op de taart wordt de incubator start-it@kbc waar beginnende ondernemers een jaar lang gratis werkruimte krijgen om een bedrijfsidee from scratch uit te werken. Het succesvolle initiatief bestaat al in Leuven, Gent, Hasselt en Antwerpen.
Met de nieuwe merknaam en organisatie wil KBC zijn positie in de Europese hoofdst ad versterken. De ambities liggen hoog. Van Renterghem: “We hebben nu 177.000 klanten in Brussel. Dat moeten er 40.000 meer zijn in 2020. Ons marktaandeel moet omhoog met vijf à zes procent.”

Om dit doel te bereiken zullen er niet meer kantoren bijkomen, integendeel. De bankverzekeraar zal op vier plekken in Brussel een nieuw kantoor openen, maar zal ook een aantal agentschappen laten fuseren. Alles samen blijven er 35 grote kantoren over, de meeste met gratis parking, zo benadrukt Van Renterghem. “Mobiliteit is een heikel punt in Brussel.”

‘Niet enkel voor expats’
Het aantal werknemers, 357 op dit moment, zou wel behouden blijven. Om het personeelsbestand wat te verbrusselen, zal in de toekomst vooral gerekruteerd worden bij de Brusselse economische opleidingen. Nu woont slechts vijftien procent van het personeel van de Brusselse KBC-agentschappen in Brussel. Bij CBC is de lokale verankering veel sterker: zestig procent.

Behalve tot kmo’s en vrije beroepen zal KBC Brussels zich richten tot ‘vermogenden, pendelaars en expats’. Deze focus, samen met de nieuwe naam en de keuze voor de Europese wijk, doet vermoeden dat KBC in Brussel vooral mikt op rijke klanten. “Klopt niet,” zegt Falque. “Iedereen is welkom. We gaan niet alleen business doen met expats.”


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni