Lagere distributietarieven: Gemeenten steigeren
I n de Kamer ligt een wetsontwerp over de gas- en elektriciteitsmarkt ter tafel. Het geeft aan de Creg, de Commissie voor de Regulering van Elektriciteit en Gas, de expliciete bevoegdheid over de distributietarieven die de netbeheerders aanrekenen aan de klant. Daar zal nog een hartig woordje over gepraat worden. Volgens de Creg is er immers geen evenwicht meer tussen de belangen van de consument en die van de netbeheerder. Met andere woorden: de netbeheerders rekenen hun kosten te zwaar door aan de klant.
"Tussen 2002 en 2007 zijn de tarieven met een kwart gedaald. Dat zorgde voor een billijke verdeling," legt Laurent Jacquet van de Creg uit. "Maar sinds 2007 zijn de tarieven opnieuw fors gestegen. Het evenwicht is zoek." De Creg heeft nu een nieuwe methode klaar. Die gaat uit van een bonus-malussysteem. Efficiënte netbeheerders worden beloond, slechte netbeheerders worden bestraft.
In Brussel is Sibelga de netbeheerder. Het bedrijf is voor 70 procent in handen van de negentien gemeenten. De distributietarieven in Brussel liggen erg hoog. Veel hoger, zo bleek onlangs uit een rapport, dan in de omliggende hoofdsteden. Zo'n veertig procent van de elektriciteitsfactuur van een gemiddeld gezin vloeit naar de netbeheerder. Er zijn ook grote regionale verschillen. De Brusselaar betaalt bijna 12 eurocent per kWh voor distributie en heffingen voor elektriciteit. In Vlaanderen is dat maar 8,6 cent, terwijl Brussel door het schaalvoordeel juist goedkoper zou moeten zijn.
Sibelga verklaart de hoge tarieven door de rist openbare dienstverplichtingen waaraan ze moeten voldoen: energiepremies, de straatverlichting, het beheer van arme klanten enzovoorts. Sibelga verzet zich dan ook tegen de nieuwe tarieven die de Creg vanaf januari 2013 wil opleggen. "Dit is een aanslag op de operationele en financiële levensvatbaarheid van de netbeheerders," zegt Sibelga in een brief aan de Kamer.
Volgens Sibelga wordt het businessmodel van de netbeheerders op losse schroeven gezet, "terwijl die juist een belangrijke rol hebben gespeeld in de hervorming van de energiemarkt." Sibelga neemt het niet dat de Creg zal beslissen welke uitgaven geoorloofd zijn en welke niet.
Wie ook door de beslissing van de Creg getroffen wordt, zijn de gemeenten, via Interfin aandeelhouders van Sibelga. De aandelen leveren jaarlijks 35 miljoen euro aan dividenden op. "Als de Creg haar zin doorzet, verliezen de negentien Brusselse gemeenten zo'n tien miljoen euro aan inkomsten," zegt Robert Petit van de Vereniging voor Stad en Gemeenten van Brussel (VSGB). Zowel VSGB als Sibelga hoopt intussen dat er snel een regionalisering van de tarieven komt. Die is opgenomen in het onlangs afgesloten communautair akkoord. Dan zal niet langer de Creg, maar de Brusselse regulator Brugel bevoegd zijn voor de controle op de distributietarieven.
Lees meer over: Economie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.